Verschillende moslimbroeders en -zusters kunnen na twee jaar eindelijk de vastenmaand met het algemeen gebed op het Onafhankelijkheidsplein afsluiten. Al voor zeven uur in de ochtend is er haast geen parkeerplek te vinden rondom het Onafhankelijkheidsplein en worden zelfs enkele bussen ingezet voor het vervoeren van mensen naar het plein.
“Je ziet dat de mensen hunkerden naar dit moment, dat zij gezamenlijk met hun broeders en zusters de vastenmaand kunnen afsluiten”, zegt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse zakenSomohardjo, die ook moslim is. Ook hij was aanwezig tijdens het afsluitingsgebed van de vastenmaand en blikt tevreden terug op zijn vastenperiode.
“Ik heb zo goed als ik kon gevast en heb zeker 50 verschillende moskeeën bezocht. Ramadan is de periode voor elke moslim om dichter bij de Schepper te komen en je ziel te zuiveren”, vertelt Somohardjo wat ramadan voor hem betekent. Somohardjo is tevreden met de opkomst en samenbundeling van de moslimgemeenschap. “Het was een heel korte tijd voor de organisatie om dit te kunnen bewerkstelligen, maar ik ben blij dat het haar toch is gelukt.”
Wereldwijd sluiten moslims de vastenmaand af met een algemeen gebed en wordt het Eid-feest gehouden. Tijdens de pandemie was dat niet mogelijk en is dit in familie- of in klein verband in hun moskee afgesloten. “We zijn bijzonder blij met zo een afsluiting van de gezegende maand ramadan. We zien onze beloning van de Schepper tegetoet en dat hij ons vergeeft voor de daden verricht in de afgelopen periode en ons kan vergeven voor onze tekortkomingen”, zegt Aboezaid Notosowito, public relationsman van Stichting der Islamitische gemeenschap in Suriname aan Key News.
Notosowito geeft aan dat na het aangepaste herdenken en vieren van Eid-ul-Fitr het een voorrecht is om op zo een dag de Schepper te verheerlijken met een algemeen gebed in het groot. “Voorheen werd de vastenmaand afgesloten met een gebed thuis in familieverband, of in heel klein verband in de moskee en daar hebben we ons aan gehouden”, geeft Notosowito aan.
Dank voor gebed
Ook president Chandrikapersad Santokhi bracht zijn felicitaties uit aan de samenleving en ook hij participeerde in het Eid-gebed. Santokhi bedankte de moslimsamenleving voor haar gebeden en inzet. “U heeft gevast, niet alleen voor uzelf, maar ook voor ons land Suriname.” De president doet vooral een beroep op de samenleving om broederschap en barmhartigheid te omarmen en samen te werken aan stabiliteit en welzijn van ons land. “Ongeacht godsdienst, ras of levensovertuiging.” Santokhi vraagt ook gebed en ondersteuning voor de gemeenschappen die zijn getroffen door wateroverlast. Hij geeft aan dat landen zoals Suriname kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Het staatshoofd geeft aan dat we ons als land sterk moeten maken voor de gevolgen door ons milieu en de natuur goed te beschermen.
Toch nog voorzichtig
Ondanks het versoepelen van de Covid-19-maatregelen is de gemeenschap voorgehouden dat zij zich moet blijven houden aan de geldende maatregelen en dat zij niet overdadig moet feesten. “Voor ons als moslimgemeenschap is gezondheid een belangrijk aspect, als er door de overheid wordt aangegeven dat wij nog voorzichtig moeten zijn, dan gaan wij dat ook doen”, zegt Notosowito. Somohardjo geeft aan dat we niet uit het oog moeten verliezen dat het virus er nog is. “Daarom is dit ook de reden dat we echt hebben aangedrongen om het Eid-gebed te organiseren, want je weet niet of het volgend jaar weer kan. Het virus is er nog steeds en ontwikkelt zich. Op dit moment hebben we een variant van het virus, die niet zo sterk is. Laten wij hopen dat het zo blijft”, zegt Somohardjo.