De Spaans examencijfers van de examenkandidaten van de V.O. scholen (mulo) in Albina en Coronie zullen niet meetellen bij het bepalen van de overgang, omdat deze leerlingen het heel jaar door geen Spaans lessen hebben gevolgd. Dit bevestigt directeur Helima Poese van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bij ABC Suriname.
De directeur zegt dat er landelijk een tekort is aan Spaans leerkrachten, hierdoor hebben examenkandidaten van de V.O. scholen in Coronie en Albina het heel jaar door geen lessen kunnen volgen. De leerlingen hebben wel examen gemaakt, maar de cijfers zullen niet meetellen. Bij haar was de situatie van Coronie bekend, maar van Albina niet. Zij werd verrast met dit probleem in Albina.
Ook andere scholen hebben te kampen met dit probleem, maar het ministerie kon komen met oplossingen. Zo werden aan leerkrachten van andere scholen gevraagd in het weekend lessen te verzorgen op scholen, waar er een tekort is aan Spaans leerkrachten. Er is ook geprobeerd om lesuren te lenen van andere leerkrachten, die al hun doelen hadden bereikt met de leerlingen. Dus op de andere scholen is het best wel gelukt om dit probleem op te vangen.
Poese benadrukt dat de leerlingen hierdoor wel wat schade hebben opgelopen, maar de schade is niet groot. “Natuurlijk zullen de leerlingen bepaalde pakketten op de middelbare school niet kunnen kiezen, maar de schade is beperkt. We kunnen er niets aan doen, omdat er geen leerkrachten zijn en we moeten steeds puzzelen.”
Het ministerie heeft geprobeerd om Cubaanse leerkrachten in te zetten op bepaalde scholen, maar ook dat is niet helemaal soepel gegaan.
De opleiding van de Cubaanse leerkrachten verschilt. “Twee van de zeven hadden de juiste papieren en de anderen niet.” Het ministerie kijkt verder naar oplossingen om dit aan te pakken. Er is zodoende gesproken met de leiding van het Instituut voor de Opleiding van Leraren om dit probleem aan te pakken. “Landelijk komen we 13 Spaans leerkrachten te kort en we gaan deze mensen moeten zoeken. Er zal ook verder gekeken worden naar andere Cubaanse en Venezolaanse leerkrachten.”
Ook naar mogelijkheden om online lessen te verzorgen zal worden gegekeken, vooral aan leerlingen in de districten en het binnenland, zodat de achterstand niet groter wordt.