Mentale weerbaarheid is een belangrijke eigenschap waarover kleine ondernemers moeten beschikken om succesvol te kunnen zijn.
Tegen deze achtergrond heeft de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) in de week van 26 augustus tot 2 september 2022 een kleine groep zelfstandigen met de training ‘Mentale weerbaarheid in ondernemerschap’ inzicht gegeven in hoe te volharden als zelfstandige en zodoende op lange termijn hun doelstellingen te behalen.
Het doel van deze training was om bewustwording te creëren bij jonge micro-ondernemers over hoe om te gaan met mentale problemen en vooral hoe in dat verband de ondergang van hun onderneming te voorkomen. Hiermee wenst het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) mentale weerbaarheid onder zelfstandigen te vergroten, zodat zij ondanks werkdruk en de huidige economische situatie effectief kunnen presteren.
Tijdens de training is aandacht besteed aan onder meer het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan, waarbij de focus is gelegd op eigen ambities en stressbestendigheid om goed te blijven functioneren bij hoge werkdruk of onverwachte tegenslagen.
Op deze training hebben succesvolle ondernemers, op uitnodiging van de SPWE, de participanten een hart onder de riem gestoken door hun ervaring met betrekking tot volhouden, niet opgeven en doorzetten met hen te delen. Zowel Simone Haridat, projectcoördinator bij SPWE als Elaine Burleson, consultant, kijken tevreden terug op dit project. Zij beschouwen het als een groot succes.
De micro-ondernemers die hebben meegedaan aan deze training hebben eerder ondernemerschapstrainingen met succes afgerond bij SPWE. Zij hebben in de maand februari apparatuur ontvangen waarmee zij thans produceren of diensten verlenen. Verschillende jongeren mochten de trainingen kosteloos volgen en ook de apparatuur is overgedragen op kosten van het ministerie van AWJ en zijn werkarmen.
Met dat project heeft het ministerie jongeren overal in het land gestimuleerd om een micro-onderneming op te zetten en dus zelfvoorzienend te zijn, of om hun weg te vinden naar de arbeidsmarkt. Dit geschiedde in het kader van het Basic Needs Trust Fund (BNTF)-9 project ‘Van grassroot tot ondernemer en het om-, her- en bijscholen van werklozen & werkzamen’. Het project is gefinancierd door de Caribbean Development Bank.