De minister van Defensie, Krishna Mathoera, bevestigd in De Nationale Assemblee (DNA) dat er SRD 40.9 miljoen aan vervalste betaalopdrachten zijn betaald. Mathoera bevestigde dit nadat in DNA door parlementslid Melvin Bouva gevraagd is hierover opheldering te geven.
Mathoera verduidelijkt dat de betalingen niet zijn verricht door het ministerie van Financien en Planning. Kort na de onthulling in DNA is er vanuit de Communicatie Dienst Suriname (CDS) een persbericht gestuurd naar de media dat er op 27 juni een vervalste betaalopdracht ter waarde van SRD 20 miljoen is aangeboden aan de regering. Het geld zou afgeschreven worden van de rekening van het ministerie van Financiën en Planning. De betaalopdracht is de volgende dag meteen geblokkeerd.
Nog twee vervalste opdrachten
De moederbank heeft in het bericht van de CDS aangegeven dat er eerder twee andere vervalste betaalopdrachten waren aangeboden, ten behoeve van dezelfde persoon en waren deze betaalopdrachten wel uitgevoerd. Het gaat om SRD 14 miljoen en SRD 26.9 miljoen, respectievelijk uitbetaald op 25 april op 14 juni 2022. Maar in DNA is alleen gesproken over de SRD 40.9 miljoen, die ook is bevestigd.
De procuratiehouders hebben na ontdekking, meteen aangifte gedaan en is de zaak op dit moment in onderzoek bij de politie. In het belang van het onderzoek worden vooralsnog geen nadere mededelingen gedaan over deze kwestie.
Parlementariërs hebben vandaag tijdens DNA vragen hierover gesteld aan de regering. DNA-lid Harriet Ramdin zegt dat het jammer is dat dit is gebeurd. “Wij hebben tijdens de verkiezingen aangegeven dat zaken van corruptie niet zouden gebeuren tijdens deze regering”, geeft Ramdin fel aan. Ook Rabin Parmessar, NDP-fractieleider vraagt zich af hoe dit zou zijn gebeurd.
Geen transparantie
Het getuigt naar zeggen van Parmessar van geen transparantie. Hij deed verder zijn beklag dat er keer op keer naar documentatie is gevraagd over de verschillende ‘deals’ die de overheid zou hebben gesloten. “We hebben de informatie nodig en daarom vragen wij u als voorzitter om ons die rugdekking te geven”, zegt Parmessar die zich richt tot DNA-voorzitter Marinus Bee.
Het verbaasd DNA-lid Ebu Jones dat zo een groot geldbedrag zou zijn buit gemaakt. “Met die SRD 40 miljoen hadden we de gezondheid van onze mensen in Nickerie kunnen aanpakken”, merkt Jones op. Hij verwijst naar het feit dat Nickerie nu geteisterd wordt door een aantal besmettingen van de ziekte van Weil.