Met de huidige Boycot van vicepresident Ronnie Brunswijk, zijn enkele staatsmedia bedrijven zoals ATV erop gewezen dat het ‘onaanvaardbaar is’ dat de staatstelevisie meedoet aan de boycot. De boycot die sinds donderdag 16 december 2021 loopt, is ingezet door journalisten die ontevreden zijn over de manier waarop de regering is omgegaan met de zaak van collega-journalist Jason Pinas.
Pinas werd op dinsdagmiddag rond 14.00 uur afgetakeld door de lijfwachten van de vicepresident (vp). Daarbij is ook zijn telefoon afgepakt, nadat de journalist een foto van een situatie maakte. Pinas maakte in verschillende interviews omtrent het gebeuren duidelijk dat hij slechts een foto wilde maken van de ABOP-ondersteuners, die ter plekke aanwezig waren. In een verklaring in De Nationale Assemblee (DNA) is aangegeven dat Pinas in de auto van de vicepresident zou zijn beland. Dit wordt nu nog meer in twijfel getrokken door de journalisten, nadat zij de foto’s op Pinas zijn telefoontoestel hebben bekeken, die uiteindelijk is vrijgegeven.
ATV zal toch genoodzaakt zijn om informatie over de vicepresident te brengen gedurende de boycot periode, omdat er druk wordt uitgeoefend op de directie van Telesur, onder wie ATV valt. Dit wordt bevestigd door Carla Boetius, hoofd van ATV en tevens voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). Ondanks de druk zegt Boetius dat de leiding van ATV volledig achter de boycot staat.
Geen reden voor boycot
Voor de STVS directeur Raoul Abisoina is er geen enkele reden om geen ‘items” van de vp te brengen en was er bij hem geen sprake van politieke druk. “Noch de vp of de president heeft mij hierover gebeld. Wie de STVS volgt ziet dat wij niet aan nieuwsverduistering doen en functioneren niet onder politieke druk”, geeft Abisoina aan. Als journalisten binnen de STVS willen meedoen aan de boycot zal dit aangegeven moeten worden. Echter moet het niet ten kosten gaan van de informatievoorziening naar de samenleving toe, omdat naar zeggen van Abisoina de STVS een staatsbedrijf is.
Solidair met actie
Earnie Enig, SRS-directeur zegt dat het staatsradio station solidair is met de boycotactie. Maar vanwege zijn positie als staatsmedium kan deze niet openlijk zijn steunbetuiging doen. Alhoewel er van het bevoegd gezag geen verdere instructies zijn gegeven rondom deze kwestie, is er toch uitgebreid verslag gedaan van het stille protest van de journalisten