In een interview met enkele Surinaamse journalisten hebben experts van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderkend dat de onderhandelingen voor Suriname lang hebben geduurd.
De onderhandelingen met de crediteuren India en China hebben langer tijd in beslag genomen dan gepland. Bij de onderhandelingen met India en China was er sprake van het geven van een financiële garantie. De crediteurenlanden zijn akkoord gegaan om een deel van de schuld welke Suriname bij hen heeft, kwijt te schelden.
De IMF Mission in Chief, Ding geeft aan dat de garantie die gegeven is door de crediteuren, de voornaamste reden is geweest voor het IMF om zijn goedkeuring te geven aan de financiële ondersteuning voor het economisch Herstelplan van de regering. De bedoeling is vooral om Suriname te ondersteunen bij het uitvoeren van zijn herstelprogramma en doorvoeren van hervormingen in de publieke sector.
Ook andere sectoren zullen ondersteund worden. Dat het land steun nodig heeft, hoeft volgens de IMF Mission Chief geen uitleg, omdat het land in de afgelopen jaren een verkeerd financieel beleid heeft gehad. Tijdens het interview is ook aangegeven dat zolang er geen overeenkomst voor een schuldherschikking met India en China is, de schuld niet zal worden terugbetaald.
Geen bemoeienis schuldherschikking
Karel Eckhorst, econoom en onderhandelaar voor Suriname geeft aan dat het IMF niet zal bemoeien met de onderhandelingen van schuldherschikking. De betalingsachterstanden worden ook gefinancierd door het programma, om te voorkomen dat de goedgekeurde financiële middelen daarvoor gebruikt zouden worden.
“Vandaar dat achterstanden ook deel zijn van de financiering”, zegt Eckhorst. Het fonds calculeert wel het effect van de macro fiscale maatregelen en is een van de modellen om het financiële gat voor het herstelpakket te dichten. Eckhorst geeft aan dat er met het IMF is afgesproken dat de totale last voor het dichten van dit financieel gat niet zal vallen op de schouders van de samenleving. “In de zin dat er dus niet tientallen maatregelen komen hiervoor”, geeft Eckhorst aan.
Extreem zachte voorwaarden
Volgens Viren Ajodhia, een van de Surinaamse experts die aanzat tijdens het vraaggesprek met de IMF-experts en journalisten, geeft aan dat de lening die Suriname heeft gekregen van het IMF geen gewone is. “Het is een lening met een voordelige rente”, verduidelijkt Ajodhia, die aangeeft dat er twee belangrijke aspecten spelen.
Aspecten zoals de inkomstenbeheersing en het terugbetalen van oude leningen, zoals die van Oppenheimer na herschikking. Met het herschikken van de schulden zullen betrokken partijen een bijdrage leveren. Dat Suriname onder extreem zachte voorwaarden mag lenen, komt volgens Ajodhia omdat Suriname lid is van het IMF.