Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken Internationale Business en Internationale samenwerking (BIBIS) geeft tijdens de reguliere persconferentie, donderdag 24 februari, aan dat het standpunt van Suriname nog steeds niet is gewijzigd, inzake het dispuut tussen Rusland en Oekraine. “We hadden gehoopt dat zaken via de diplomatieke wegen zouden worden opgelost en zijn nog steeds geen voorstander van agressie en respecteren de soevereiniteit van een land”, zegt Ramdin. Ook binnen de Caricom zijn de leden samen aan het kijken welk standpunt de Caricom zal innemen binnen het geschil tussen Rusland en Oekraïne.
Woensdagavond op donderdag zijn zaken tussen Rusland en Oekraïne geëscaleerd en maken de twee landen zich klaar voor het voeren van oorlog. President Vladimir Putin heeft via de media aangegeven dat “elke vorm van tegenwerking en inmenging van andere landen er antwoord zal worden gegeven vanuit Rusland die de geschiedenisboeken ingaan”. Binnen de Verenigde Naties zal het dispuut tussen Rusland en Oekraïne worden besproken en geeft Ramdin aan dat zeker twee landen een resolutie zullen indienen.
Suriname zal daar duidelijk een stem moeten geven als zij voor of tegen de resolutie is. “Binnen de diplomatie is het doel vrienden te maken en geen vijanden. Maar als zaken verkeerd gaan bij vrienden dan is het zeker goed hen daarop te wijzen, dat moet gewoon kunnen”, zegt Ramdin duidelijk. Wat dat zal betekenen voor de diplomatieke banden tussen Suriname en Rusland, is volgens Ramdin als ‘normaal’ te zien en haalt een voorbeeld aan van het standpunt dat Suriname tegen Venezuela heeft ingenomen en zij nog steeds ‘on speaking terms’ zijn met elkaar.
Het dispuut tussen de twee Europese landen zal wereldwijde gevolgen hebben en zal zeker ook te merken zijn voor Suriname. Ramdin verwacht dat zeker op het gebied van olieprijzen en mogelijk op het gebied van handel en economie, Suriname ook de gevolgen zal merken. Vooralsnog heeft Suriname geen handelsrelatie met beide landen. “Wel zijn er gesprekken geweest met de minister van Buitenlandse Zaken in Oekraïne naar mogelijke import van Ureum voor de landbouw, maar dat zijn tot nu toe slechts gesprekken geweest”, geeft Ramdin aan.
Hoe Suriname om moet gaan met de mogelijke impact is volgens de BIBIS-minister een kwestie van aanpassen. “We gaan ons leven moeten aanpassen aan de omstandigheden, zuiniger omgaan met energie en minder moeten rijden, want het is niet anders.” Wanneer de gevolgen te merken zullen zijn in de olieprijzen, is volgens Ramdin nog niet duidelijk. De wereldprijs voor olie staat momenteel al USD 100,- voor een olievat en verwachten experts dat deze verder zal stijgen. De regering heeft al afgesproken dat een keer in de maand, olieprijzen zullen worden aangepast.