President Santokhi heeft op 29 april 2025 tijdens een werkbezoek aan Matta het startsein gegeven voor een vernieuwende fase in de Surinaamse ananasteelt. Het Horticulture Innovation Hub-project moet de landbouwsector inheemse dorpen een krachtige impuls geven.
Het ananasproefveld in het inheemse dorp Matta vormde het decor van het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi. Het project maakt deel uit van het FAO ASTA-programma (Agrifood System Transformation Accelerator), dat Suriname voorbereidt op een toekomst van duurzame, innovatieve en inclusieve landbouwontwikkeling. Binnen het project staat het versterken van de ananasketen centraal, met bijzondere aandacht voor inheemse en tribale boeren.
De Horticulture Innovation Hub richt zich primair op dorpen met een geschikte bodemstructuur zoals Matta, maar is ook actief in Marowijne en Brokopondo. Een van de doelstellingen is de oprichting van vijf moderne, kleinschalige tot middelgrote verwerkingsfabrieken. In 2024 zijn in Matta al meer dan 2200 ananasplanten aangelegd.
President: “Je dorp en kinderen gaan vooruit”
President Santokhi sprak zijn waardering uit voor de samenwerking tussen lokale gemeenschappen, de overheid en internationale partners. Hij benadrukte dat traditionele kennis van ananasteelt als fundament dient voor technologische vernieuwing. “Met dit project kun je meer gaan verdienen. Je dorp en kinderen gaan vooruit”, aldus het staatshoofd.
Minister Parmanand Siewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) riep op om landbouwgewassen zoals ananas, die eenvoudig en betaalbaar zijn te telen, centraal te stellen in de strategie tegen klimaatverandering.
Modernisering en exportdoelstellingen
Volgens Swami Girdhari, manager van de Horticulture Innovation Hub, ligt de nadruk op kennisoverdracht en technische ondersteuning. Dankzij moderne technieken zoals kunstmatige bloemvorming kunnen boeren rekenen op een hogere opbrengst en betere kwaliteit. Het project beoogt Suriname tegen 2030 te positioneren als exporteur van hoogwaardige ananasproducten. Het project wordt gefinancierd via het SDG-fonds van de Verenigde Naties en draagt direct bij aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
Internationale samenwerking als brug
Elizabeth Bradley, directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), wees op de sleutelrol van internationale partnerschappen. “Zonder de bruggenbouwers van BIBIS zouden kansen uit het buitenland buiten bereik zijn”, stelde ze. Zij onderstreepte het belang van jongerenparticipatie in de landbouwsector als investering in de toekomst van Suriname.