Tijdens een verkiezingsdebat in Nederland heeft Steven Reyme, partijvoorzitter van Alternatief 2020 (A20), stevige uitspraken gedaan over de staat van het onderwijs, leiderschap en de rechtsstaat in Suriname. Volgens hem zijn fundamentele hervormingen noodzakelijk voor een betere toekomst.
Reyme benadrukte dat een goed geïnformeerde samenleving essentieel is voor het maken van verantwoorde politieke keuzes. “Onze bevolking is niet altijd in staat om weloverwogen beslissingen te nemen, en dat is deels te wijten aan een tekort aan kwalitatief onderwijs,” stelde hij. “Daarom moeten we fors investeren in onderwijs, zodat burgers sterker staan in het democratisch proces.”
Hij waarschuwde voor de gevaren van populistische politiek, waarbij leiders zich beperken tot symbolische gebaren zoals het uitdelen van onderscheidingen, zonder wezenlijk bij te dragen aan structurele ontwikkeling. “Suriname heeft leiders nodig die weten waar het om draait en de moed hebben om moeilijke, maar noodzakelijke keuzes te maken,” aldus Reyme.
Daarnaast pleitte hij voor versterking van de rechtsstaat. “Zonder transparantie en echte controlemechanismen kunnen we als land niet vooruit,” zei hij. Als mogelijke hervorming stelde hij voor om het Openbaar Ministerie uit te breiden met meerdere procureurs-generaal. “Dit zou de checks and balances versterken en corruptiebestrijding effectiever maken.”
De uitspraken van Reyme dat het Surinaams volk ‘niet zo knap zou zijn’ is niet in goede aarde gevallen. Naar aanleiding van de kritiek op zijn uitlatingen tijdens het debat, publiceerde Steven Reyme een open brief aan de samenleving. Hierin biedt hij zijn excuses aan voor zijn woordkeuze:
“De term ‘niet knap’ was ongelukkig gekozen en deed geen recht aan de immense waarde die ik hecht aan onze gemeenschap,” schrijft Reyme. “Mijn intentie was nooit om te kwetsen, maar om te pleiten voor méér kansen, méér kennis, en méér macht voor ons volk.”
In de brief benadrukt hij zijn vertrouwen in het potentieel van de Surinaamse samenleving en roept hij op tot een gezamenlijke inspanning om te investeren in scholing, bewustwording en kritisch burgerschap. “Laten we van deze situatie een kans maken: een kans om samen te bouwen aan een toekomst waar we allemaal trots op zijn”.
Het debat vond plaats in Nederland en bracht diverse Surinaamse politieke kopstukken samen, waaronder Angelic del Castilho (DA’91), Bronto Somohardjo (PL), Roseline Daan (NPS), John Samuel (OPTSU), Kevin Koniki (ABOP), Cedric van Samson (VHP), Johannes Tojo (VHP) en Steven Reyme (A20).
Het evenement gaf inzicht in hoe partijen hun visie presenteren aan de Surinaamse diaspora. Of de inzichten van de partijen goed tot uiting zijn gekomen, valt nog te twijfelen, vaak genoeg dwaalden de debaters af van de stellingen. Waar er wel consensus was bij de Surinaamse politici is dat ongeacht waar Surinamers zich vertoeven over de wereld zij altijd Surinamers zijn en dat er beter diaspora beleid moet komen om hen meer te betrekken.
Opvallend was dat de Nationale Democratische Partij (NDP) niet aanwezig was bij het debat. De moderator Jurgen Raymann gaf aan dat door de NDP is aangegeven dat ‘er andere prioriteiten’ waren. Ook het aantal kijkcijfers viel tegen ongeveer 5000 mensen bekeken het live debat via Nieuwspoort.