Op de facebookpagina van Stichting Buurtwerk Latour (Stibula) staat er van tijd tot tijd een lijst met de namen van Toplezers. Die worden maandelijks uitgeroepen. “Gedurende de maand mogen de lezers hun titels op hun leeslijst plaatsen.
Dit, pas als ze kunnen motiveren dat ze weten wat ze gelezen hebben. Aan het einde van de maand worden de titels opgeteld en er wordt dan een rangschikking gemaakt van de top 5 lezers die het meest hebben gelezen. Elke maand accumuleert dit. Als de Toplezer van januari Toplezer wilt blijven, moet die dus blijven lezen”, vertelt Risma Bissesar, coördinator van de leesactiviteiten bij Stibula.
De Stibula buurtbibliotheek heeft drie verschillende leesactiviteiten; de Voorleesdagen, Toplezers en de Strey Leysi leesuitdaging. Dit jaar zijn er 4 voorleesweken ingepland. In maart is de eerste voorleesweek in verband met de nationale voorleesdag gehouden. De volgende is in juni 2024.
“Wij hebben ook de Toplezers leesactiviteit en de Strei Leysi leesuitdaging 2024. De vrijwilligers zijn dit jaar ook uitgedaagd om een leesdoel te stellen voor zichzelf. We zijn benieuwd wie het allemaal haalt.”
De leesactiviteiten zijn voor eenieder bestemd, maar vooral kinderen die jonger zijn dan 18 jaar doen mee. De buurtbibliotheek ziet daar graag verandering in komen. “Wij nodigen iedereen uit om gewoon mee te doen. Zien lezen, doet lezen. Het komt vaker voor dat ouders willen dat hun kinderen moeten lezen, maar zij lezen zelf niet! 15 minuten lezen en/of voorlezen heeft al veel voordelen voor zowel de lezer als de persoon aan wie wordt voorgelezen”, motiveert Bissesar.
De Toplezer leesactiviteit was gestart door vrijwilligers van de buurtbibliotheek op Flora, The Hub. In februari 2023 is deze activiteit ook in de Stibula bib gestart. “Eind van het jaar hadden we alle deelnemers in de bloemetjes gezet en de Toplezers van 2023 bekendgemaakt. De Toplezer van 2023 was Rodencio Tyndal (26) gevolgd door Jayveon Zweden (25), Zoya Kallan (12), Sana Kamara (7), Moli-Enne Vola (4).”
Dit jaar wordt Toplezers voortgezet en is de Strei Leysi leesuitdaging 2024 gelanceerd. “Er doet, tot nu toe, maar 1 persoon mee met de Strei Leysi 2024. Hij zal binnenkort de uitdaging afhebben”, aldus de leesactiviteiten coördinator.
Alhoewel de voorleesweken niet nieuw zijn voor Stibula, heeft de organisatie zich een nieuw doel gesteld. “Wij willen ze 4 keer per jaar, vanuit de bib, organiseren. Wij willen dit consistent gaan inplannen. Dit is allemaal afhankelijk van vrijwilligers natuurlijk, zonder vrijwilligers lopen projecten achter of stoppen ze gewoon.” Bissesar hoopt dat meer personen zich als vrijwilliger opgeven hiervoor. Volgens haar trekken de Voorleesweken heel veel kinderen, met name de buurtkinderen. “Dit kunnen op sommige dagen 20+ kinderen zijn en soms maar 7 kinderen.” Er streven momenteel 8 lezers naar de titel van Toplezer en de bib zelf telt ongeveer 30 leden.
De leesactiviteiten staan niet geheel op zichzelf. “Meedoen aan de leesactiviteiten en lid worden van een buurtbibliotheek heeft zijn voordelen, niet alleen voor de leden, maar ook voor de samenleving”, verklaart Bissesar. “Hoe meer je leest, hoe meer je betrokken bent met je buurt, hoe vaardiger je wordt in verschillende dingen, zoals basic life skills, communiceren, onderzoek leren doen, kritisch leren denken, assertief zijn, samenwerken, en meer. De buurtbibliotheek is veel meer dan maar een plek met boeken, en dat kan je pas uitvinden als je vaker een bezoekje brengt.”Ey ta leysi, i ta sabi, zegt Bissesar verder.
De leesactiviteiten hebben als doel mensen te motiveren om te lezen en zo hun lees- en denkvaardigheden te ontwikkelen. Toplezers is erop om het kritisch lees- en denkvermogen bij voornamelijk jonge lezers te ontwikkelen. “Deelnemers aan Toplezer moeten duidelijk kunnen vertellen wie dat boek geschreven heeft en de titel (bibliografische gegevens kennen) en ook wat kunnen vertellen over het verhaal, personages, en/of hun eigen mening over het boek kunnen geven.” Zij moeten kunnen vertellen waarom zij het boek of een voorval in het boek leuk of minder prettig vinden.
“De Strey Leysi is een soortgelijke activiteit, een manier om bezoekers te motiveren wat te lezen en vooral meer lokale boeken te gaan lezen. Het aanraden van meer lokale literatuur is een van de doelen van de Stibula bibliotheek”, zegt Bissesar. Deelnemers aan Strey Leysi moeten drie boeken, die de bibliotheek heeft geselecteerd, lezen. Momenteel bestaat de gehele Stibula bibliotheek collectie grotendeels uit Europese en Westerse materiaal. “Dit zorgt ervoor dat de lezers heel weinig in hun eigen belevingswereld lezen. Ze worden dus minder bewust van hun eigen omgeving, cultuur en geschiedenis. De Strey Leysi probeert daarom mensen uit te dagen lokaal te lezen en ook de Surinaamse en regionale literatuur hun waardige plek te geven in de collectie. Wij bij de Stibula bibliotheek werken eraan de collectie te versterken met meer lokaal literatuur dat op de belevingswereld van bezoekers lijkt en informatie die courante trends en ontwikkelingen van de samenleving reflecteert”, aldus Bissesar. Zij stelt verder dat de bibliotheek open staat voor donaties van lokaal materiaal.