De stichting Kelly en Shelly blikt ondanks alle uitdagingen die het jaar 2021 met zich had meegebracht op een succesvol jaar. Dit zegt voorzitter Hille Starke in gesprek met Key News. Kelly en Shelly heeft in het afgelopen jaar meer dan 30 projecten uitgevoerd in verschillende districten voor tehuizen, kinderen met een beperking en andere groepen die behoefte hadden aan materiële hulp. Naar zeggen van Starke die in Nederland woont was vooral het begin van het jaar 2021 een uitdaging voor haar en de stichting.
Traditioneel hield de stichting maandelijks uitjes voor seniorenburgers en kinderen in tehuizen. Maar met de beperkingen die de huidige pandemie met zich meebrengt moesten wij gaan passen en meten om zo onze doelstellingen toch te behalen. “Er was een periode waar de luchtruimte in Suriname gesloten was, waardoor ik alles van op afstand moest coördineren. Ik moest even daaraan wennen, omdat ik in de meeste gevallen bij de uitvoering aanwezig was. Maar gelukkig hebben we Gracia Saling op wie ik het heel jaar door kon rekenen. Zij zorgde voor de uitvoeringen hier in Suriname, onder andere dat tehuizen waarmee wij afspraken hadden zoals huize Matoekoe en Ashiana voorzien konden worden in hun behoefte.”
Riem onder het hart steken
Starke geeft verder aan dat haar hart uitgaat naar deze doelgroepen, omdat zij zich geroepen voelt om mensen die hulp nodig hebben een riem onder het hart te steken. “Ik heb op jonge leeftijd beide ouders verloren, waardoor ik vanaf het begin een weeskind ben geweest. Ik heb jarenlang in een tehuis gewoon en ik weet hoe het aanvoelt om daar te wonen. Als kind was het altijd mijn streven om van het leven te genieten net als andere kinderen die thuis bij hun ouders bleven en alles optijd kregen. Jammer dat ik dat leven niet had, dus ik moest zelf opzoek gaan naar een beter leven,” vertelde ‘Moeder’, zoals ze door velen jongeren wordt genoemd.
Verder vertelt Starke dat zij zich voor een beter leven heeft laten onderwijzen en de pedagogische opleiding heeft doorlopen. Nadat ze naar Nederland vertrok heeft zij zich verdiept in het onderwijs. “Momenteel werk ik in een onderwijs instelling waar ik dagelijks bezig ben met kinderen met een beperking. Het is anders dan het normaal onderwijs. Hier moet je geduld hebben en een stukje zorg komt ook erbij kijken. Elke dag weer als ik op het werk ben herinner ik me waar ik vandaan kom en voel me verplicht kinderen in soortgelijke situaties in Suriname, waar het leven toch moeilijker is, te ondersteunen”,
Koto dag
Starke verteld dat zij in het afgelopen jaar samen met haar nicht Beatrice Starke een koto dag had gehouden voor kinderen in Coronie. Dit initiatief hadden zij genomen, nadat het hun was opgevallen dat die kinderen over het hoofd werden gezien door donateurs. In december heeft zij samen met leerkrachten van het district een kerstdiner georganiseert voor deze kinderen. Starke haalt ook aan dat de stichting van plan is om dit jaar grotere projecten te organiseren voor kinderen en andere behoeftigen.
Ook in het binnenland actief
De mantelverzorgster verklapt dat de stichting zich dit jaar ook op het achterland van Suriname zal richten. Volgens haar hebben die kinderen het een stukje moeilijker, in vergelijking met de kinderen die in de stad wonen. Ze bedankt verder alle actoren die haar hebben ondersteunt in haar missie het afgelopen jaar, met name alle vrijwilligers in Suriname en Nederland, dokter Westerborg, Jerry, Para Parc , Eilain Blijd, Danielle Reigman, Eric en Bea.