Om na te gaan wat de wetgeving zegt ten aanzien van discriminatie, en om de LGBTQ- gemeenschap in Suriname te ondersteunen heeft stichting Projekta in samenwerking met PAREA een onderzoek uitgevoerd.
De resultaten van dit onderzoek zijn vrijdag in de ballroom van het Lalla Rookh gebouw gepresenteerd aan leden van diverse politieke partijen, DNA-leden en andere geïnteresseerden.
Sharda Ganga, directeur van stichting Projekta, haalde aan dat dit onderzoek is gedaan door jurist Milton Castelen. Hij heeft aspecten van het strafrecht, familierecht, militair en politierecht, arbeids- en ambtenarenrecht onderzocht om na te gaan of die discriminerend of ondersteunend zijn ten aanzien van het recht van LGBT-personen. Ganga legt uit dat met dit onderzoek de stichting een beeld wil krijgen van wat er in onze wetgeving is dat maakt dat LGBTQ’ers minder rechten hebben in Suriname dan andere mensen.
Dit onderzoek is volgens Ganga onderdeel van een programma dat Stichting Projekta en Parea samen uitvoeren. Dit project staat bekend als ‘Stand with us’. De directeur van stichting Projecta geeft aan dat dit programma erop gericht is om gedurende enkele jaren activiteiten te ontplooien die moeten bijdragen aan een Suriname waar LGBT-personen dezelfde rechten hebben als anderen. Ze benadrukt dat het programma zich niet alleen richt op wetgeving, maar ook op de algemene bewustwording van het publiek en het versterken van LGBT-organisaties.
Ganga meent dat de bewustwording van de samenleving en de versterking van LGBT-organisaties van groot belang zijn, omdat deze doelgroep onvoldoende is doordrongen bij iedereen. “Alle mensen hebben dezelfde rechten, het maakt niet uit of me haar golvend is of glad. Het maakt niet uit hoe ik eruit zie en het maakt niet uit van wie ik houd. Iedereen heeft dezelfde rechten, maar niet iedereen gelooft dat”, benadrukt ze. De directeur van stichting Projekta wijst erop dat behalve dat niet iedereen dit wil accepteren, er ook mensen zijn die dit actief tegenwerken. Daarom is het belangrijk dat programma’s als ‘Stand with us’ worden uitgevoerd.
Patrick Liesdek, vertegenwoordiger van PAREA, gaf aan dat het project dat nu wordt uitgevoerd terug te voeren is naar de reden waarom PAREA Is opgericht. Hij benadrukt dat er nog steeds ongelijkheden binnen de wetgeving zijn. Daarom moet er veel werk verzet worden om de wetgeving te doen veranderen. Hij geeft aan dat wanneer een bepaalde doelgroep zaken wil veranderen, dan is het van belang dat ze weten waar ze staan. “Je moet weten wat de wettelijke problemen zijn en hoe die aan te pakken.” Liesdek benadrukt dat het doel van de bewustwording is om de LGBTQ-gemeenschap een menselijk gezicht te geven.
Het programma ‘Stand with us’ wordt gefinancierd door de Europese Unie. De resultaten die vrijdag zijn gepresenteerd, zijn eigenlijk het draft-rapport van het rapport. Ganga geeft aan dat dit het begin is. Op basis van het onderzoek van Castelen zal er in de komende maanden en jaren eraan gewerkt worden om die gelijkheid bij wet vast te stellen. Het onderzoek moet de stichting tools aanreiken voor de stappen die zij moeten nemen in hun komende strijd.