Stichting Wan Okasi, die de collectieve belangen van de mens met een beperking behartigt, zal de geplande straatacties van de komende dagen ondersteunen. De voorzitter van de organisatie, Aniel Koendjbiharie zegt dat de situatie in het land, niet op deze manier verder kan.
Hij kijk dan niet meer naar de situatie van de mensen met een beperking, maar het effect van het beleid op de totale gemeenschap. Koendjbiharie heeft het gevoel, zoals de president dat ook gezegd heeft op 29 december 2022, dat de regering een deadline heeft met het IMF in maart. “Ze moeten hun dingen op orde hebben, anders gaan ze hun tranche niet krijgen. Wat ze nu doen is alles door persen en al gaat alles daarmee kapot, het interesseert ze niet. En dat kan niet. Je maakt gezinnen nu letterlijk en figuurlijk kapot.”
De voorzitter zegt dat kapotmaken snel is gebeurd, maar het heel lang duurt voordat een gezin zich weer gaat herstellen. Hij geeft aan dat de huidige situatie niet langer geaccepteerd kan worden en daarvoor moet de samenleving een duidelijk signaal geven aan de beleidsmakers. Het maakt voor Koendjbiharie niet meer uit wie de protestacties organiseren. “Het gaat niet om de persoon, het gaat erom dat je een signaal moet sturen op dat moment naar de regering. Ik hoop dat de regering dit signaal opvangt.”
De Wan Okasi voorman verzoekt de regering om een dialoog te starten met diverse mensen in de samenleving. “We hebben de oude presidenten nog; we hebben Venetiaan, Wijdenbosch; Bouterse; Shankar,”. Ook moeten volgens hem maatschappelijke organisaties betrokken worden bij dit dialoog zoals de VSB, ASFA en VES. Dit moet ertoe leiden dat de regering een crashprogramma in elkaar zet voor de komende twee jaren waarin er gewerkt wordt naar een stukje rust. “Er is geen rust in die samenleving, er is geen rust in gezinnen. De president moet gaan voor rust en niet voor onrust.”
Koendjbiharie zegt dat de president nu beslissingen moet nemen in het belang van de samenleving. Het mag daarbij volgens hem niet meer gaan om het imago van de president of dat hij politiek moet scoren. “Want dat is wat ik vorig jaar hoorde van een adviseur van de president; dit jaar moeten er dingen gebeuren, want de president moet scoren.” Koendjbiharie benadrukt dat de regering zich moet bezighouden met zaken die de situatie in het land leefbaar zullen maken en dat een ieder verzekerd is van een toekomst.
De situatie in het land roept Koendjbiharie ronduit triest. Daarom heeft hij ook besloten om de aangekondigde acties te ondersteunen. Binnen de stichting Wan Okasi heeft hij niet gemobiliseerd, echter heeft hij de leden wel laten weten dat zij vrij zijn de acties te ondersteunen. “Iedereen heeft een stukje verantwoordelijkheid, neem je verantwoordelijkheid”, besluit de voorzitter van stichting Wan Okasi.