Vanuit Suriname wordt er nog steeds gesmokkeld naar Guyana, maar met controles bij de havens wordt voorkomen dat een deel van het smokkelwaar het buurland binnenkomt.
Het Surinaams bedrijfsleven beweerd dat er een vermeend verbod is op de export van groenten, fruit en andere producten naar Guyana. Maar Guyana veegt deze beweringen van de tafel en merkt op dat de twee staten, vertegenwoordigd door de minister van Landbouw van Guyana, Zulfikar Mustapha; en de Surinaamse minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, de protocolovereenkomst met betrekking tot de handel in verse landbouwproducten hebben ondertekend.
De voorwaarden van deze overeenkomst hebben alleen betrekking op commerciële zendingen van landbouwproducten. De focus ligt op de lokale en biologische productie van verse producten met richtlijnen over de omstandigheden waaronder ze zullen worden geproduceerd, opgeslagen in pakhuizen en uiteindelijk verpakt en vervoerd worden naar elk land.
Er worden inspanningen gedaan om te voldoen aan internationale verplichtingen, normen en richtlijnen die betrekking hebben op de productie, certificering, verwerking, verpakking, opslag en transport van landbouwproducten tussen de twee landen.
En dit is de kern van de kwestie die heeft geleid tot opmerkingen van het bedrijfsleven in Suriname. “We hebben niets tegengehouden. Sommige mensen gaan daarheen en smokkelen bananen en dat soort dingen en overspoelen de lokale markten en dan hebben we onze boeren die klagen. De douane neemt nu maatregelen om te voorkomen dat er onaangepaste dingen binnenkomen”, zei minister Mustapha woensdag tegen de News Room.
De Guyanese landbouwminister zei dat personen die van plan zijn om legaal producten naar Guyana te brengen, ervoor moeten zorgen dat ze de juiste certificering hebben en de gevestigde mechanismen volgen. Sommige van deze mechanismen zijn opgezet om de invoer van plagen en ziekten die de Guyanese autoriteiten grote zorgen baren te voorkomen.
Mustapha zei dat hij persoonlijk de National Plant Protection Organization (NPPO) en de Guyana Livestock Development Authority (GLDA) heeft gevraagd waakzaam te zijn. “Ik zei dat ze voorzichtig moesten zijn. We kunnen geen vergunning geven om deze dingen binnen te brengen wanneer lokale boeren lijden om hun producten te verkopen. Dat is de situatie, er is geen verbod op iets. Mensen volgen het mechanisme niet en we hebben veel succes geboekt bij het werken aan het wegwerken van plagen en ziekten,” voegde de Guyanese minister van Landbouw eraan toe.