Ondanks vooruitgang in de medische wereld en bewustwordingscampagnes blijft stigma rondom HIV een groot probleem in Suriname.
Dit werd onlangs weer pijnlijk duidelijk na een reportage en de reacties daarop op sociale media. Maureen Burke, betrokken bij de organisatie Double Positive, deelt haar ervaringen in gesprek met D-TV Express en benadrukt het belang van respect, begrip en voorlichting.
De organisatie Double Positive zet zich al jarenlang in om bewustwording te creëren over HIV en hoe men omgaat met mensen die met het virus leven. Volgens Burke is het gebrek aan kennis een van de grootste oorzaken van discriminatie. “Mensen plaatsen foto’s van anderen op sociale media met kwetsende teksten. Dat is niet alleen respectloos, maar ook gevaarlijk”, zegt ze.
HIV wordt niet overgedragen door aanraking, een knuffel of het delen van een beker. Toch blijven er veel misverstanden bestaan. “Het lijkt wel alsof mensen sensatiebelust zijn en niet nadenken over de gevolgen van hun woorden en daden. Maar wat als jij zelf in die situatie terechtkomt?”, vraagt Burke zich af. Burke pleit voor meer voorlichting en hernieuwde aandacht voor HIV-preventie, vooral na de COVID-19-pandemie, die andere gezondheidskwesties naar de achtergrond duwde. “We moeten terug naar de basis. Voorlichting is de sleutel tot verandering”.
Daarnaast benadrukt ze het belang van eigen verantwoordelijkheid. “Iedereen heeft de keuze om veilig te vrijen. Of je nu een man of vrouw voor je hebt, jij beslist of je een condoom gebruikt. Het gaat niet alleen om HIV, maar ook om andere seksueel overdraagbare aandoeningen”. Om de mentale en sociale impact van een HIV-diagnose te verzachten, biedt Double Positive naast medische begeleiding ook psychologische ondersteuning. “We organiseren praatgroepen waarin mensen hun ervaringen kunnen delen. Het helpt enorm om te zien dat je niet alleen bent”, aldus Burke.
Leven met HIV is tegenwoordig goed mogelijk. Dankzij medicatie kunnen mensen met HIV een lang en gezond leven leiden. Burke noemt haar moeder als voorbeeld: “Mijn moeder leeft al meer dan 40 jaar met HIV en gebruikt pas de laatste drie jaar medicatie. Ze is 73 jaar en doet alles wat een gezond mens ook doet.” Ze hoopt dat Surinamers meer begrip tonen en hun oordeel achterwege laten. “Mensen verdienen respect en privacy. Laten we stoppen met het verspreiden van haat en sensatie, en in plaats daarvan kennis en liefde delen”.