Niet alleen de leerkrachten hebben het moeilijk, maar ook de studenten, dat zegt Henk Sacco, voorzitter van de Nationale Jongeren Scholieren Studenten Belangen Organisatie Suriname.
Vele van de studenten staan ook achter de actie van de leerkrachten en zegt Sacco dat de leerkrachten niet overdrijven als ze praten over de situatie op school. Sommige leerkrachten vertellen dat studenten moeten werken om naar school te kunnen gaan, velen hebben het moeilijk om zelfs busgeld te vinden voor de school. “De leerkrachten overdrijven niet, de situatie is zodanig dat studenten soms niet alle dagen naar school gaan. Sommigen gaan helemaal niet naar school”, zegt Sacco.
Daarom heeft zijn organisatie een gesprek gehad met de directie van Onderwijs om te kijken wat zij kunnen doen voor de studenten. Sacco en zijn bestuur hebben een tal van zaken aangekaart waarmee de studenten te kampen hebben. “Huisvesting, inschrijfgelden en vervoer van de studenten en leerlingen naar school zijn enkele van de punten die besproken zijn”, geeft Sacco aan. Studenten, vooral van het binnenland of die in de internaten zitten, kunnen bijna niet meer in hun levensonderhoud voorzien. “Je hebt ook alleenstaande studenten die huur betalen, die komen niet meer uit. Voor sommigen is USD 200 al veel te zwaar”, zegt Sacco.
De student housing van de Anton de Kom universiteit als optie kan niet want housing daar is al vol. “We hebben dat ook aangehaald en onderwijs geeft aan dat er weinig of bijna geen plek is voor nieuwe mensen.” Een ander zorgpunt voor studenten is ook inschrijfgelden betalen.
Elk jaar worden de inschrijfgelden voor de scholen verhoogd, echter vraagt de studenten- en leerlinge organisatie dat deze wordt aangehouden. “Sommige van de studenten betalen echt met moeite de huidige inschrijfgelden. Voor PTC heb je minimaal SRD 50.000 nodig om de opleiding te betalen, velen van ons kunnen dat niet ophoesten”, zegt Sacco.
Hij hoopt dat het onderwijs echt de zorgpunten opneemt om iets kan betekenen voor de studenten. Als er geen oplossing komt vreest hij dat er veel meer vroege schoolverlaters zich zullen aanmelden. “En dat willen wij zelf niet. Want dat is ook niet goed voor onze samenleving”, merkt de belangenorganisatie voorzitter op.
Sacco vreest ook dat studenten vooral de vrouwelijke studenten slachtoffer zullen worden van de economische situatie. “Er zijn genoeg verhalen van studenten die de bus niet kunnen betalen, en in ruil daarvoor met de buschauffeur moeten slapen. Dus eigenlijk verbaast het me niet dat we een filmpje laatst hebben gezien van een buschauffeur langs de weg die bezig was met een dame”, aldus Sacco. Hij drukt de directie van Onderwijs op het hart om echt iets te doen voor de studenten die ook in economische uitdagende tijden zitten.