Sinds september 2021 is de wereld in de ban van de nieuwe coronavariant, omicron, die in Zuid-Afrika opdook. Wetenschappers wisten toen heel weinig over de nieuwe variant, maar recente studies hebben uitgewezen dat omicron meer de keel aantast dan de longen. Omicron zou daarom volgens wetenschappers hierdoor besmettelijker, maar milder dan de deltavariant. Dat meldt nieuwssite the Gaurdian.
Zeker zes studies, waarvan vier op kerst zijn gepubliceerd, geven aan dat de omicronvariant de longen niet zodanig aantast als de deltavaiant en andere vorige varianten van Covid-19. Echter. de gepubliceerde studies moeten nog nagetrokken worden door andere wetenschappers. “Het resultaat van alle mutaties die omicron anders maken dan eerdere varianten, is dat die mogelijk zijn vermogen om verschillende soorten cellen te infecteren heeft veranderd”, zegt Deenan Pillay, hoogleraar virologie aan de Universiteit van London.
“Het lijkt er eerder op dat omicron in staat is om de bovenste luchtwegen te infecteren, cellen in de keel. Dus hij zou zich daar in cellen gemakkelijker vermenigvuldigen dan in cellen diep in de longen. Dit zijn de voorlopige bevindingen, maar andere onderzoeken wijzen in dezelfde richting”, benadrukt Pillay die verder aangeeft dat aangezien de omicronvariant meer cellen produceert in de keel, die daarom besmettelijker is, ten opzichte van andere vaianten die de longen infecteren.
Onderzoek bij muizen
Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool hebben een onderzoek uitgevoerd met de omicronvariant bij muizen. Dat wees uit dat de muizen die geïnfecteerd waren met omicron minder snel gewicht verloren en minder ernstige longklachten hadden. Pillay geeft aan dat het onderzoek op de dieren aanwees dat de omicronvariant milder is dan de deltavariant en de andere varianten. Het wees ook uit dat de dieren sneller herstelden dan bij de overige varianten. Dat sloot volgens Pillay aan bij de klinische gegevens die binnenkwamen.
“Het is inderdaad goed nieuws, maar dat wil niet zeggen dat men zich niet moeten blijven beschermen, want als je kwetsbaar bent, zijn de gevolgen nog steeds van dien aard dat men kan overlijden van de omicronvariant”, verduidelijkt Pillay. “We kunnen onze mondneuskap nog niet af doen en gaan feesten.”
Virus in de keelcellen
Op andere universiteiten zoals in België zijn er soortgelijke resultaten geboekt met het testen met hamsters. Ook zij hebben geconstateerd dat de omicronvariant cellen in de keel eerder aantast dan die van de de longen. Ook universiteiten in Amerika hadden soortgelijke resultaten. Onderzoek van een universiteit in Glashow heeft uitgewezen dat bij de omcicronvariant het binnendringen van het lichaam is veranderd. De virusvariant zou waarschijnlijk de immuniteit ontwijken van mensen die twee doses vaccin hadden gehad; een boosterdosis gaf een ‘gedeeltelijk herstel van de immuniteit’.
Aanpak van testen
Het nieuwste wetenschappelijke onderzoek komt temidden van een debat over de beste manier om thuistesten uit te voeren. Vorige week suggereerden sommige wetenschappers dat laterale flowtests (LFT’s) nauwkeuriger zouden kunnen zijn als mensen zowel uitstrijkjes van de keel als de neus zouden nemen. Prof Jennifer Rohn van de University College London zei dat haar ervaring met het gebruik van LFT’s was dat ze negatief had getest met neusuitstrijkjes, maar positief toen ze een monster uit haar keel nam. Dat leek te worden ondersteund door een onderzoek uit Zuid-Afrika, waaruit bleek dat speekselmonsters die aan een PCR-tests werden onderworpen, beter waren dan neusuitstrijkjes bij het detecteren van omicron.