“Voor 2024 is er slechts een bedrag van SRD 2.4 miljard beschikbaar gesteld voor de energiesubsidie, dus de subsidie zal teruggebracht worden van SRD 4.5 miljard naar SRD 2.4 miljard”, zei minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen dinsdag in het parlement.
De minister merkte op dat de overheid de energierekening van de samenleving flin subsidieert. Per eind 2022 bedroeg de energiesubsidie SRD 3.2 miljard en het streven was om in 2023 dit bedrag terug te brengen naar SRD miljard 2.2, maar dat is niet gelukt. Het is zelfs gestegen van 3.2 naar 4.5 miljard per december 2023. Op de begroting van 2024 is er slechts SRD 2.4 miljard vrijgemaakt voor de subsidie van stroom, wat betekent een bezuiniging van SRD 2.1 miljard.
“We gaan wel door blijven subsidiëren aan de huishoudens en de kwetsbare groepen.” Abiamofo haalde verder aan dat binnenkort een nieuwe factuur zal komen, waarop te zien zal zijn hoe de rekening is opgebouwd. “Wat het werkelijke bedrag moet zijn en hoeveel er gesubsidieerd wordt.”
De bewindsman benadrukte dat per 6 maart de energietarieven zijn verhoogd met 40 procent, waarbij er gewerkt zal worden met de koers van de Centrale Bank van Suriname. Vanaf mei 2024 zal er om de twee maanden een verhoging van zeven procent van het energietarief plaatsvinden tot en met november 2024. Deze verhogingen zullen plaatsvinden op het oorspronkelijk tarief en niet op het al aangepaste tarief.
De nieuwe schijven waarmee er gewerkt zullen worden zijn tussen: 0-400 kilowattuur (kWh), 401-900 kWh, 901-1500 kWh. Verbruikers, die boven de 1500 kWh horen, zullen het marktconforme tarief moeten betalen. Voor de niet-huishoudens is er per 6 maart ook een verhoging van 40 procent doorgevoerd en per 6 mei zal het energietarief marktconform worden voor deze groep.
Abiamofo haalde verder aan dat er ook maatregelen getroffen zijn om de samenleving te beschermen tegen de verhoging. Zo zullen huishoudens tot een verbruik van 900 kWh gesubsidieerd worden tot maximaal SRD 400 per maand. Een andere maatregel is dat kleine en middelgrote ondernemingen, die aantoonbare verliezen zullen leiden door deze tariefaanpassing, in aanmerking kunnen komen voor steun.
Ook de kwetsbare groepen kunnen ondersteuning vragen via de Energie Autoriteit Suriname en de ministeries van BIZA, SOZAVO, ROS, Volksgezondheid en MinOWC zullen betrokken worden om de ondersteuning te beoordelen. De regering is ook bezig om met verschillende winkeliersverenigingen gesprekken te voeren, zodat de prijzen van levensmiddelen niet stijgen door de verhoging van het energietarief.