Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), is al geruime tijd bezig om Surinaamse Micro, Kleine en Middelgrote Ondernemingen (MKMO’s) te ondersteunen met de uitvoering van het Suriname’s Growth Enterprise (SURGE) project.
Na een selectie- en beoordelingsproces zijn in dit programma al 56 bedrijven in aanmerking gekomen voor een matching grant. Eden Herbs & Spices – Stichting Harapan, van SURGE-cohort 2, is hiervoor ook in aanmerking gekomen. In het kader hiervan heeft Eden Herbs & Spices – Stichting Harapan op dinsdag 17 september 2024, een 8-tal productiemachines ontvangen te RoopCom NV aan de Veldhuizenlaan.
De directeur van Eden Herbs & Spices – Stichting Harapan, Maryan Setrodikoro, heeft een 8-tal productiemachines in ontvangst genomen, waardoor het productieproces van 18 producten volledig machinaal zal geschieden, en zal resulteren in productieverhoging. Setrodikoro heeft benadrukt dat de belemmeringen weggenomen zullen worden om verder te kunnen groeien, waardoor zij haar team kan uitbreiden en de verkoop verhoogd kan worden.
Eden Herbs & Spices is gespecialiseerd in een productenlijn en is vernoemd naar de zoon van de voorzitter van Stichting Harapan (Hoop). De productenlijn is ontwikkeld, met als doel, om een kwalitatief en gezonde lijn te produceren uit Surinaamse agrarische gewassen, tevens voor de zelfvoorziening van financiële middelen voor het uitvoeren van sociale projecten. Stichting Harapan bestaat sinds 3 september 2009 en heeft reeds meerdere producten van haar productielijn gelanceerd.
SURGE is onderdeel van het Suriname Competitiveness and Sector Diversification (SCSD) Project en wordt gefinancierd met een lening van de Wereld Bank Group (WBG). Solidaridad, de Technical Service Provider, is vanaf het afgelopen jaar intensief bezig met het ministerie, de Wereldbank en met lokale en internationale professionals om Surinaamse MKMO’s te begeleiden door het SURGE-programma. Dit programma geeft niet alleen een boost aan het bedrijfsleven in het algemeen, maar in het bijzonder ook aan vrouwelijk ondernemerschap en rurale gemeenschappen, zoals inheemsen en marrongemeenschappen.