Suriname zal niet bespaard blijven van gevolgen van de oorlog die gaande is tussen Rusland en Oekraïne. Het is bijna een feit dat wij de gevolgen van de economische crisis zullen voelen, naar zeggen van de voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), Steven Debipersad. “Die economische gevolgen zullen wereldwijd te voelen zijn. Het moment waarop de oorlog begon, merkte je al dat de olieprijs omhoog begon te gaan en nu is de prijs al boven de USD 100.”
Hoogtepunt
Debipersad zegt verder dat het hoogtepunt van benzineprijzen nu is bereikt sinds 2014. Hij stelt dat het niet te lang zal duren voordat Suriname de gevolgen daarvan zal ervaren. “Die oorlogsdreiging lijkt een ver-van-mijn-bedshow, maar die zal zich doorvertalen in Suriname en de vraag is hoe en waar het zich zal vertalen. We merken een deel ervan en het is spijtig, want wij als Suriname hebben niets ermee te maken, maar toch komt het op ons af”, aldus de VES-voorzitter. Al deze zaken zijn volgens hem negatief voor de economie.
Niet lang
Debipersad stelt dat Suriname binnen een maand de rake klappen zal ervaren van de oorlog via de benzineprijzen. Dit, omdat alles wat commercieel is prijsverhogingen zal ondervinden van de vete tussen de twee landen. De econoom zegt dat de prijzen van voeding, kleding en vooral vervoer enorm zullen stijgen met alle gevolgen van dien. “Het lastigste hiervan is dat je niets hierin te brokkelen hebt, maar jij wel de rekening betaalt.” De voorzitter voorspelt dat de schaarste aan gas die zal ontstaan niet direct te merken zal zijn, omdat Suriname zijn gas van de landen in de buurt haalt. Hij zegt te hopen dat Suriname geen directe last van de situatie krijgt wat de gasvoorraden betreft, maar benadrukt dat hoop geen economische classificatie is. De econoom geeft wel aan de grote vraag welke zal ontstaan in de wereld ervoor zal zorgen dat landen overhoop met elkaar zullen liggen op zoek naar gas.
De VES-voorzitter zegt verder dat de sancties die verschillende landen zullen treffen tegen Rusland kan maken dat er negatieve verrassingen op Suriname zullen afkomen. De effecten zullen vroeg of laat wel wereldwijd merkbaar zijn. Dit zal uiteindelijk ook schokken met zich meebrengen richting de economie. Debipersad stelt dat Suriname zich moet voorbereiden. Hij merkt op dat met het aanvaarden van het Caricom-voorzitterschap de gelegenheid geboden wordt om betere voorzorgsmaatregelen te treffen in samenspraak met andere landen.