Dat leden zouden zijn omgekocht en beïnvloed om hun stemmen uit te brengen tijdens de laatst gehouden bestuursverkiezingen van de Jeugdraad Suriname, is volgens de directeur van het nationaal instituut, Mitesh Bhaggoe, onwaarschijnlijk. “Als dat het geval is dan hopen wij dat lid Wiebers met namen en bewijzen komt zodat wij dit kunnen aanpakken”, zegt Bhaggoe.
Volgens de jeugdinstituut directeur is het jammer dat Wiebers zich zo heeft uitgelaten op social media, terwijl het Jeugdinstituut altijd openstaat voor gesprek. De reactie van Wiebers wijt Bhaggoe aan teleurstelling over de uitslag van de laatst gehouden bestuursverkiezingen. Zoals Bhaggoe het vertelt, zou Wiebers, van de drie kandidaten die er toen waren voor geschoven, maar een stem hebben behaald. “Bij de voorzitterschapsverkiezingen hebben wij een goede strijd gezien en uit de resultaten heeft Wiebers maar een stem gehaald van de andere twee kandidaten. We hadden wel gezien dat hij boos wegging uit de vergadering, maar hadden niet verwacht dat hij het zo naar buiten zou brengen”, merkt Bhaggoe op.
Volgens Bhaggoe is weten om te gaan met verlies een belangrijke karaktereigenschap. Hij zegt begrip te hebben dat men niet altijd tevreden zal zijn met de resultaten bij zo een verkiezing. “We kijken ook naar opties om onze jongeren trainingen te geven hoe zij moeten omgaan met hun verliezen. We moeten rekening houden met de integriteit van onze jongeren en dit is zeker iets dat wij mee hebben gegeven aan onze jongeren.”
De fungerend voorzitter van de Jeugdraad Suriname, Ceejay Wiebers, heeft gisteravond een post geplaatst waar hij zijn teleurstelling uitsprak over het handelen en de gang van zaken binnen de jeugdraad. Wiebers geeft in zijn post op social media aan, dat leden een auto, iPads en andere zaken zijn beloofd. Uit zijn eigen waarneming zag Wiebers leden van de jeugdraad vertrekken uit het NJI-gebouw gevestigd aan de Prinshendrikstraat. In eerste instantie dacht Wiebers dat er een vergadering is gehouden zonder zijn medeweten. Wiebers zou de directeur en de onderdirecteur van het Jeugdinstituut hebben geconfronteerd.
In eerste instantie hield de directie hem voor dat de leden aanwezig waren voor uitbetaling van hun vervoerskosten. Dit zou volgens Wiebers onwaarschijnlijk zijn geweest, omdat leden van Paramaribo ook aanwezig waren. De onderdirecteur gaf toen aan Wiebers aan dat hij zaken eerlijk zou vertellen. Nadat die woorden zijn uitgesproken zou de directeur Bhaggoe de ruimte hebben verlaten. Daar zou de OD hebben verklaard dat er beloften zouden zijn gedaan en materiële zaken zouden zijn beloofd voor het stemmen op bepaalde leden. “Ik heb geen bewijs, maar ik weet wat ik heb gehoord. Ik zou eigenlijk het gesprek opnemen, maar uit respect voor de directeur en de onderdirecteur heb ik dat niet gedaan. Dus het is nu eigenlijk mijn woord tegen die van hem, maar de OD en ik weten beide wat er gezegd is toen”, zegt Wiebers om een reactie gevraagd.
Wiebers vindt het jammer dat zijn post op social media wordt gelinkt aan het feit dat hij de verkiezingen zou hebben verloren. “Ik heb nooit mijn campagne gevoerd, winnen van de verkiezing was nooit in het spel voor mij en heb bewust geen campagne gevoerd. Als hij oprecht was zou hij op het moment dat de OD de uitspraken had gedaan, hij niet zou zijn opgestaan. Hij zou gewoon daar zitten en luisteren wat er gezegd was. Maar ik vermoed dat hij niet aansprakelijk gesteld wilde worden voor de handelingen van de OD”, zegt Wiebers.
Over de ‘geheime vergaderingen’ verwijst Bhaggoe naar Wiebers zelf. “Want ik kan me niet voorstellen dat er geheime vergaderingen zijn en waarom zouden we dat moeten hebben?” Hij is van mening dat er geen behoefte is voor geheime vergaderingen, omdat de verkiezingen van het NJI openbaar zijn te volgen. “Misschien heeft hij iets vernomen van een geheime vergadering, maar daar weten wij niets van”, benadrukt Bhaggoe.
Blamage op Jeugdinstituut
De uitspraken gedaan door Wiebers zijn volgens Bhaggoe weer een grote smet op het jeugdwerk en haar instituut. Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, onder wie het NJI valt, heeft duidelijk aangegeven dat het NJI aan een rebranding werkt. “Dit is precies wat er in het verleden gebeurde waaraan we gaan moeten werken. Het moet niet zo zijn dat het harde werken dat wij hebben verricht voor het instituut teniet wordt gedaan”, zegt Bhaggoe. Hij vindt het belangrijk dat de jeugd van Suriname een platform heeft met een gekozen leiding door een verkiezingscommissie en zal het werk nu moeten beginnen. Uiteindelijk is het doel volgens Bhaggoe dat jongerenparticipatie binnen de samenleving op gang komt. Suriname is volgens de Jeugdinstituut-directeur een voorbeeld van best practice als het gaat om jongerenparticipatie. “Dit soort momenten waarbij verkiezingen teleurstellingen brengen kunnen ook wat uitspraken met zich meebrengen, maar dat laten we voor de mensen zelf”, benadrukt Bhaggoe.
Hij benadrukt nogmaals dat indien Wiebers namen heeft en weet heeft over zaken, hij deze moet aangeven. “We kunnen suggestief heel veel zeggen, want er zijn ook uitspraken gedaan over Wiebers toen hij gekozen was, omdat hij gekozen was als fungerend voorzitter.” Bhaggoe kan enigszins begrijpen dat Wiebers niet blij is hoe zaken tijdens de verkiezingen zijn verlopen, maar dat valt volgens de directeur altijd te bespreken en kan er samen naar oplossing worden gekeken. “Het is ook beter om zaken te bewijzen.” Voor Bhaggoe is er geen twijfel aan het werk verricht door het instituut, naar inziens van hem zijn zaken verlopen zoals het moet.
Wiebers gaat door met jeugdwerk
Ondanks zijn teleurstelling in de aanpak van zaken, gaat Wiebers toch door met zijn jeugdwerk. Hij blijft toch nog lid van het jeugdraad en is er zich degelijk van bewust dat hij hoogstwaarschijnlijk tegengewerkt zal worden. “Maar om jeugdwerk te doen heb ik het NJI niet nodig, ik maak ook deel van het Rotaract Fresh club en zal ook mijn bijdrage blijven leveren in Caricom Youth Ambassadors werk waar ik al mee bezig ben”, zegt Wiebers.
Hij is zich van bewust dat het zijn woord tegen het instituut is, maar gelooft heilig in zijn standpunt dat zaken niet zo mogen verlopen. “Gaan wij zo om met onze jeugd; onze toekomst van vandaag en morgen?” vraagt hij zich af. Met zijn standpunt wil Wiebers ook duidelijk maken dat jongeren en jeugdigen niet omgekocht moeten worden met materiële zaken en zijn boodschap naar de politici die jongeren misbruiken is ook duidelijk: “Stap ervan af, want je geeft ons niet het goede voorbeeld, kon krin.”