De politieke onrust in Libanon heeft ook de Surinaamse gemeenschap geraakt, vooral voor familieleden in het noorden van het land. In het zuiden, met name rond Beiroet, is de situatie het meest gespannen. De Surinaamse Libanese Vereniging maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van hun familieleden, al wordt bevestigd dat zij tot nu toe veilig zijn.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft gezegd bereid te zijn om Surinamers die in het Midden-Oosten gestrand zijn, te helpen bij hun terugkeer. Minister Albert Ramdin sprak zijn bezorgdheid uit over de situatie, maar onthield zich van politieke uitspraken over de uitdagingen in het gebied. Hij benadrukte wel dat er dringend een oplossing nodig is voor de aanhoudende spanningen.
De Libanese Surinamers vormen een bevolkingsgroep die sinds het eind van de 19e eeuw op eigen initiatief naar Suriname is gekomen. Oorspronkelijk waren zij voornamelijk handelaren in textiel, maar in de loop der tijd zijn ze volledig geïntegreerd in de Surinaamse samenleving. ‘Deze diepe verbondenheid met zowel Suriname als Libanon maakt de huidige onrust des te zwaarder voor deze gemeenschap.’
Marie Therese Saleh van de Surinaamse Libanese Vereniging vertelde dat er onlangs een gebedsdienst werd gehouden voor de families in Libanon. “Het was een mooie en krachtige dienst waarin we samenkwamen om onze zorgen te delen en kracht te putten uit ons geloof”, zei Saleh. Ondanks de moeilijke situatie blijven de families in Libanon voorlopig veilig, maar de angst blijft groot. Het ministerie van BIBIS raadt ondertussen alle Surinamers af om naar het Midden-Oosten te reizen, gezien de onvoorspelbare situatie en de toenemende onrust in de regio.