Surinaamse bedrijven staan aan de vooravond van grote, lucratieve ontwikkelingen, maar daarvoor moeten ze buiten hun comfortzone treden.
Tijdens de International Business Conference (IBC) hebben zowel lokale als internationale bedrijven en investeerders deelgenomen. De investeerders, onder meer uit India, Jamaica, Guyana en Ghana, geloven in een winstgevend Suriname en zien het potentieel van het Surinaams bedrijfsleven. Dit maakt dat zij bereid zijn hierop in te spelen. Een belangrijke vraag die bij veel aanwezige deelnemers leefde, was hoe de Surinaamse overheid deze investeerders zal accommoderen.
De Suriname Trade & Investment Agency (Sita), een uitvoerend orgaan van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), heeft samen met de Suriname-Guyana Chamber of Commerce (SGCC) de International Business Conference (IBC 2025) georganiseerd. Deze vond plaats van 4 tot 6 februari in het Asuria High Rise-gebouw in Paramaribo.
Vishnu Doerga, voorzitter van de Suriname-Guyana Chamber of Commerce, benadrukt dat er veel vraag zal zijn naar diverse diensten en producten. Hij roept Surinaamse ondernemingen van elke omvang op om zich voor te bereiden op deze snelle veranderingen. “Ook Guyanese ondernemers en een groot deel van de Guyanese samenleving twijfelden aanvankelijk aan deze snelle, positieve veranderingen toen zij in 2015 voor dezelfde uitdaging stonden”, vertelt Doerga. Volgens hem zijn in bepaalde sectoren de salarissen twee tot drie keer verhoogd en in de olie- en gassector zelfs tot wel tien keer.
Doerga geeft verder aan dat vooral middelgrote en grote ondernemers zich willen uitbreiden buiten hun lokale omgeving, ook in de regio. Daarom was het belangrijk om een passende conferentie te organiseren, waar ondernemers de kans krijgen om te netwerken en investeerders aan te trekken. Het effect hiervan is volgens Doerga dat ook micro-ondernemingen meegenomen worden in deze ontwikkelingsfase. Niet alleen de kettingreactie van groeimogelijkheden, maar ook de informatie die tijdens deze conferenties wordt gedeeld, draagt bij aan de bewustwording van de gemeenschap.
“In Guyana geloofde men hier aanvankelijk niet in en werd het gezien als een van de vele beloften van de overheid”, zegt Doerga. “Hetzelfde zie ik nu in Suriname, waar ook angst voor verandering speelt. Maar conferenties zorgen voor gezonde discussies en het nemen van actie”.
Ook Amar Alakhramsing, CEO van Sita, benadrukt dat Surinaamse bedrijven uit hun comfortzone moeten stappen. Hij wijst op de rol van Sita, die fungeert als schakel tussen de overheid en de private sector, met name investeerders. Naast bewustwording over het verlaten van de comfortzone, is educatie essentieel, vooral met de opkomst van kunstmatige intelligentie.
Gloria Naarendorp, vicevoorzitter van de Women Sustainable Development Foundation, geeft aan veel geleerd te hebben van de conferentie. “De gedachte dat bepaalde mogelijkheden ver weg zijn, verandert door deze conferentie. Je krijgt een ander beeld van de aanwezige kansen”, zegt ze. “Het is belangrijk om zulke conferenties bij te wonen om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen, mogelijkheden en om de juiste mensen te ontmoeten”.
Een hoogtepunt voor Charlene Soerodimedjo, managing partner van Door Advisory, was het onderwerp over cultuur, ook wel ‘cultural onboarding’ genoemd. “Als je een land betreedt, moet je rekening houden met de verschillende culturen in het gastland. Onze cultuur kan een exportproduct voor Suriname zijn, omdat Surinamers zich snel kunnen aanpassen”, aldus Soerodimedjo.