De Surinaamse visserijsector is in rep en roer door het vergunningsdispuut, dat al maanden gaande is tussen Suriname en Guyana. “President Chandrikapersad Santokhi zorgt momenteel voor heel wat problemen in onze vissector. Hij heeft uitspraken gedaan, die ons heel wat hoofdpijn bezorgen”, zegt Udo Karg, vooritter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA).
Karg geeft aan dat er geen vergunningen versterkt mogen worden aan Guyanezen. “Wettelijk mag dat niet en het is onmogelijk, dus ik weet echt niet waarom de regering overweegt om Guyanezen vergunningen te geven om te vissen in onze wateren.” Wij erkennen de Guyanezen als piraten, want het zijn mensen die onze visgronden leegroven zonder consequenties, zegt Karg.
Volgens hem exporteren de Guyanezen driemaal meer vis dan Suriname en het is vis, die gevangen is in Surinaamse wateren. “De Guyanezen hebben geen vis meer op hun visgronden, daarom hebben ze zich nu gericht op onze visgronden.” Karg zegt verder dat de Surinaamse vissers zich strak houden aan de regels, die afgesproken zijn tussen de regering en de vissector. Deze afspraken zijn vastgelegd in een managementplan. Dit plan dient voor duurzaam beheer van onze natuurlijke hulpbron. Maar de Guyanezen houden zich aan geen enkele regel en blijven maar leegroven. “De president moet ons land, volk, onze territoriale wateren en gronden beschermen tegen deze piraten. Genoeg is genoeg en we moeten dit niet meer pikken. We hopen dat de president naar ons luistert en we niet genoodzaakt zijn acties te ondernemen.”
Ook voorzitter Willem Mohamedhoesein van het Visserscollectief kan zich niet voorstellen, dat de regering overweegt 150 visvergunningen te verlenen aan Guyanese vissers. “Het zijn onze vissen, onze rijkdommen, dan waarom moeten de Guyanezen ervan genieten. We gaan dit niet pikken.”