De Surinaamse Wielren Unie (SWU) en de Frans-Guyanese Wielerbond willen een partnerschap aangaan. Er reisde speciaal hiervoor op woensdag 4 mei een delegatie, onder leiding van SWU-voorzitter Earl van Wilgen, af naar het buurland. De Franse tegenhanger was vertegenwoordigd door de voorzitter, Jean Yves Thiver, en secretaris Bianca de Sonneville. Het bezoek had puur alleen met de meeting te maken. “De bijeenkomst heeft iets langer dan een uur geduurd”, vertelt van Wilgen.
Naar zeggen van de voorman was het hoofddoel het bekijken van mogelijkheden voor samenwerking. “Wij hebben van gedachten gewisseld en zij hebben toegezegd om ons te helpen door alvast aan wedstrijden op het Franse grondgebied deel te nemen”, aldus van Wilgen. De SWU wil voornamelijk een groep jeugdige wielrenners vanaf 17 jaar tot 23 jaar kansen bieden om te groeien. “Wij hebben hen uitgelegd dat wielrennen in Suriname momenteel weer vanaf het begin moet starten.”
Bovengenoemde samenkomst tussen de twee wielerorganisaties vloeide voort uit een onderhoud tussen van Wilgen en Thiver een poosje geleden. Hoofddoel van dat gesprek was te kijken hoe de Fransen een helpende hand kunnen bieden bij het helpen ontwikkelen van de wielrensport in Suriname. “Hij (Thiver) heeft toen voorgesteld mij te ontmoeten in St. Laurent of Paramaribo”, vertelt de SWU-baas. Uiteindelijk kozen de Surinamers ervoor naar de buren af te reizen. “De kosten zijn deels door ons gedekt.”
Wedstrijden en trainingen
De samenwerking houdt in dat lokale wielrenners de kans krijgen in Frans-Guyana aan wedstrijden mee te doen. Van Wilgen legt uit dat de wielrencultuur aldaar beter georganiseerd is en het niveau stukken hoger ligt dan in Suriname. “Een beetje volgens de Europese standaarden”, verduidelijkt het bestuurslid. “Wij willen graag daar aan wedstrijden meedoen en daarvoor heb je uitnodigingen nodig.”
De SWU-topman ziet dit als een mooie gelegenheid voor de Surinaame wielrijders om op een veel hoger niveau te fietsen. “Het is belangrijk voor hun groei”, benadrukt hij. Behalve deelname aan wedstrijden kunnen er ook trainingen in Frans-Guyana worden afgewerkt. Op de vraag of mogelijk deuren naar Europa open kunnen, zegt van Wilgen: “Nee, omdat wij geen Fransen zijn. In dit geval zouden wij naar Nederland moeten kijken, maar deze samenwerking zou wel een springplank voor Suriname kunnen zijn.”
Financiële ondersteuning zal de Franse tegenhanger niet kunnen geven. Van Wilgen legt uit dat ook vanuit het overkoepelende orgaan Internationale Wielren Unie “er relatief weinig geld beschikbaar is. Financiële steun is in de wielrensport niet zoals bijvoorbeeld de Wereldvoetbalbond (FIFA)”, legt de SWU-preses uit.
Enkele jaren geleden werden er regelmatig driedaagse etappewedstrijden van Frans-Guyana naar Suriname verreden. Van Wilgen hiermee geconfronteerd: “Die wedstrijden zullen waarschijnlijk weer komen in 2023.” De voorzitter benadrukt echter dat Suriname qua niveau eerst iets te bieden moet hebben. “Het is daarom belangrijk dat wij naar de buurlanden gaan om ons niveau op te trekken.” Weliswaar kwam bovengenoemd evenement tijdens de recente gesprekken niet aan de orde. “Wij willen het Surinaamse niveau eerst opkrikken.”
Coaching
Van Wilgen werd tijdens de tocht vergezeld door commissaris Andy Tahir en Ruiz Ceder in de functie van coach. Ceder zal samen met Tahir de leiding hebben over verschillende selecties die naar de buurlanden Frans-Guyana en Guyana zullen afreizen voor deelname aan wedstrijden. Formeel is er nog geen bondscoach aangesteld die specifiek met wielrenners zal werken. De keuze voor dit duo heeft te maken met hun liefde voor de wielersport. “Het zijn twee van de weinigen die nog bemoeien met de sport, dus was het geen moeilijke keus.”
In Suriname heeft tot nog toe niemand een high level coach opleiding “bijvoorbeeld wielrencoach level 3 diploma. Wij doen het met wat wij hebben.” Volgens van Wilgen beschikken Ceder en Tahir wel over de nodige kennis. Het ligt wel in de bedoeling dat de SWU naar mogelijkheden zal kijken, zodat gegadigden speciale wielrencoach-opleidingen kunnen volgen. “Wij zullen via de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) of UCI kijken wat er gedaan kan worden. Het ligt in de planning en wij hopen dat er wel geïnteresseerden zijn.”
Het SWU-bestuur timmert hard aan de weg om de wielersport te ontwikkelen. Behalve van Wilgen en Tahir hebben verder zitting in het bestuur Xiomara Ceder (secretaris), John Jacott (penningmeester) en Maurino Pansa (commissaris).