Wielrenners Moses Rickets, Jorryn Simson, Jaїr Nortan, Jeörgen Adelaar, Xavi Wadilie en Ruben Vismale nemen dit weekeind (8-10 juni) deel aan de bekende Franse Grand Prix Cycliste De L’ Ouest.
De eerste etappe begint vandaag in Paramaribo met als finish Albina. Vanuit de grensstad zal vervolgens de oversteek naar Frans grondgebied worden gedaan, alwaar de overige etappes zullen plaatsvinden. Aan het evenement participeren, behalve wielrenners uit het gastland, Suriname, Guyana, Martinique en Guadeloupe.
De Surinaamse Wielren Unie (SWU) is de laatste dagen druk bezig geweest met het organiseren van de eerste etappe. Het orgaan heeft een samenwerking met zijn Franse tegenhanger, de Comité Régional Cycliste De La Guyane. SWU-voorzitter, Earl van Wilgen, benadrukte bij zijn leden dat de organisatie van het eerste deel een uitdaging zal zijn. Er werd vervolgens een oproep gedaan voor hulp om het project succesvol af te werken.
Volgens de SWU-baas zijn de zes gekozen wielrenners momenteel de beste. “We willen namelijk met een vol team aan de start zijn, omdat alles in Suriname start”, legt van Wilgen uit. Vermeldenswaard is de afwezigheid van Dimitri Madamsir. Naar verluidt traint de jongeling met een Frans team in het oosten buurland. Hij kreeg wel een uitnodiging van de SWU, maar zag hiervan af en kiest ervoor met zijn team te rijden. Van Wilgen vertelt dat Wadilie naar Trinidad voor training als baanwielrenner was afgereisd. De SWU heeft hem terug laten komen, nadat Madamsir bedankte.
Bovengenoemde ontmoeting werd voorheen voor enkele dagen in Frans-Guyana afgewerkt. De laatste etappe verliep meestal vanuit Albina naar Paramaribo. Volgens van Wilgen is het parcours in Frans-Guyana heuvelachtig. De eerste etappe zal over een afstand van 130 km gaan. Hierna vindt de oversteek naar St.-Laurent plaats vanwaar uit etappe 2 zal worden aangevangen over een afstand van 158 km. De 3e, tevens slotetappe, gaat over een afstand van 120 km. Naar verluidt zal er op de 2e dag ook een tijdrit onderdeel worden toegevoegd.
Naar zeggen van de SWU-preses hebben de lokale wielrenners zich naar vermogen kunnen voorbereiden. “Ze hebben gedaan wat ze konden. De doelstelling voor team Suriname is de driedaagse etappe uit te rijden en zo hoog mogelijk te finishen.”
Team Guyana
Het Guyanees team, eveneens bestaande uit 6 wielrijders, is woensdagavond in Suriname gearriveerd. De buren gingen donderdag meteen aan de slag door een route van ruim 80 km af te leggen. Vrijdag deden zij het iets rustiger aan met het oog op de start van de race zaterdag. Woordvoerder Quincy Ridley zegt desgevraagd tegenover Keynews dat er met de SWU een goede samenwerking bestaat. De route vanuit Paramaribo is voor hen vertrouwd gebied, aangezien er jaarlijks de Guyana-Suriname fietstocht wordt afgewerkt.
Vanuit Guyana wordt traditioneel een aanvang met de fietstour gemaakt met de oversteek naar Suriname. De westerburen vervolgen hun reis vergezeld van Surinaamse wielrenners dan richting Albina. “Het terrein is dus bekend bij ons.” Ridley benadrukt echter dat een wielrenner voor alle omstandigheden klaar moet zijn. “Als het nu zon, regen of sneeuw is.” Naar zijn zeggen willen de Guyanese wielrijders naar een hoger niveau. “Onze mentaliteit is voor goud gaan. We zijn er om te vechten totdat we dood gaan.”