Tijdens de bilaterale gesprekken met de Barbadiaanse premier Mia Mottley heeft president Chandrikapersad Santokhi enkele gebieden waarop er kan worden samengewerkt besproken. De gesprekken, die tijdens de International Energy Conference and Expo 2022 hebben plaatsgevonden, moeten de relatie tussen de twee landen verder versterken. De president ziet geen redenen waarom Suriname, Guyana en Barbados niet samen zouden kunnen optrekken.
Een van de mogelijke gebieden van samenwerking is dat Suriname voedsel en voedselproducten zou kunnen leveren aan Barbados, gaangezien het land daar behoefte aan heeft. “Suriname beschikt over grond voor landbouw er is marktafzet en het bedrijfsleven heeft potentie”, geeft de president aan. Voor wat betreft de landbouw geeft het staatshoofd toe dat Suriname, maar ook Barbados en Guyana, uitdagingen heeft als het komt op voedsel en voedselproducten te exporteren binnen de Caricom. “Barbados is portfoliohouder als het gaat om de implementatie van de Caribbean Single Market Economy. Wij hebben daar beslist dat deze drie landen samen met de private sector een inventarisatie zullen maken van alle uitdagingen voordat Suriname het voorzitterschap van de Caricom in juli overneemt”, zegt de president. De private sector heeft volgens de president al een uitnodiging onderweg om in Suriname de belemmeringen voor export te identificeren, zodat deze ook op de agenda kunnen komen van de Caricom. Maar voor nu kunnen de drie landen alvast samenwerken in de geest van Caricom en zal de rest zich aansluiten.
Mottley gaf aan dat er te lang is gesproken en het nu tijd voor actie is. De Barbadiaanse regeringsleider acht onder andere de traditionele veerbootverbindingen niet meer van de tijd. Ze verwijst naar vliegverbindingen, die van belang zijn voor de toerismesector en cruciaal voor het ontsluiten van de Amerikaanse kustlanden. Ze merkt op dat de landbouwsector ook benut moet worden voor ontwikkeling en oplossen van problemen. Premier Mottley is onder de indruk van Surinames zoetwatercapaciteit en mogelijkheden om water te exporteren. “Uw kracht is onze zwakte”, zegt ze hierover, eraan toevoegend dat Barbados in de wereld tot de groep van 15 landen met waterschaarste behoort.
Tijdens de meeting hebben de twee regeringsleiders ook stilgestaan bij de toerismesector. Cruiseschepen zorgen binnen het Caribisch gebied voor minstens 1,8 miljoen toeristen per dag. Deze sector kan op zijn beurt voor een enorme boost van de goudverwerkende sector zorgen. Ze merkt verder op dat de Surinamerivier de mogelijkheid biedt voor veerbootreizen. De premier spreekt op dit stuk van een tot nu toe onbenutte kans. Zij ziet ook kansen voor Suriname op het gebied van pluimvee en visserij binnen de Caricom. Over het laatste merkt premier Mottley op dat in Surinaamse wateren gevangen garnalen aan hoge standaarden voldoen.