Uitbreiden van de huidige samenwerking tussen Suriname en Frankrijk; dat is de rode draad geweest in het bilateraal onderhoud tussen president Chandrikapersad Santokhi en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron.
De regeringsleiders hebben tijdens de EU-CELAC Summit in Brussel, België, breedvoerig met elkaar van gedachten gewisseld. Santokhi heeft benadrukt dat nu het moment is om het constructieve partnerschap te intensiveren. “Het fundamentele en constructieve partnerschap tussen Suriname en Frankrijk is gebaseerd op goed nabuurschap en wederzijdse voordelen. Het is nu tijd om de functionele samenwerking uit te breiden naar andere gebieden, om economische groei te versnellen en investeringen te bevorderen.” President Macron is uitgenodigd voor een bezoek aan Suriname om op het hoogste niveau diepgang te geven aan de samenwerking.
Santokhi heeft de Franse regeringsleider bedankt voor de ondersteuning van Frankrijk in het herstructureren van de financiële schulden bij de Club van Parijs en de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het Surinaamse staatshoofd heeft ook de urgentie benadrukt om wereldwijde bedreigingen en uitdagingen collectief aan te pakken c.q. aan te gaan. Hij noemde onder meer de toegenomen illegale handel in drugs, aangevend dat dit ook Suriname enorm zorgen baart.
Het staatshoofd heeft dit probleem als een specifieke subregionale zorg aangeduid. “We hebben vaak de informatie, maar omdat we middelen en apparatuur ontberen, kunnen we niet tijdig ingrijpen. Ik heb meer gezamenlijke inspanningen voorgesteld van landen die bij deze strijd betrokken zijn.” President Santokhi is van mening dat een interdepartementale aanpak – Suriname, Guyana, Frankrijk met steun van de VS en Nederland – effectief zou kunnen zijn.
Beide staatshoofden zijn van mening dat de samenwerking verder dan alleen op politiek niveau moet. Zo zal er ook in de olie- en gassector samengewerkt kunnen worden. Er is een enorme ontwikkeling in deze sector in Suriname met spin-off effecten naar de private sector. De CEO van het Franse TotalEnergies brengt in september een bezoek aan Suriname.
De multinationale onderneming heeft reeds een samenwerking met het land om bosecosystemen en biodiversiteit te beschermen. Tijdens het onderhoud heeft president Santokhi laten doorschemeren dat Staatsolie open staat voor samenwerkingen met Franse bedrijven. Aan het Franse staatshoofd is gevraagd de private sector in zijn land te motiveren om te investeren in Suriname.