Suriname en Frankrijk diepen hun samenwerking verder uit. De minister van Justitie van Frankrijk, Eric Dupond-Moretti, bevond zich in dat kader afgelopen vrijdag in Suriname.
Hij heeft samen met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie twee samenwerkingsdocumenten ondertekend. Minister Ramdin legde uit dat de documenten gaan over het wederzijdse recht in strafzaken tussen Suriname en Frankrijk en de gezamenlijke verklaring.
Minister Kenneth Amoksi legde uit dat de samenwerking met Frankrijk heel erg belangrijk is. In dat kader wees hij op het groot aantal Surinamers dat in Frans-Guyana woont en werkt en de grensrivier waarover er samen besluiten genomen moeten worden. “Onze mensen wonen en werken aan beide zijden van de grens. Zij zien geen grenzen. Maar natuurlijk is het politiek gegeven dat er grenzen zijn.” Daarom vindt de minister het belangrijk dat de samenwerking tussen Suriname en Frankrijk zodanig is dat niemand tekort wordt gedaan.
Het niet tekort doen van burgers wil echter niet zeggen dat de overheden van de beide landen geen rekening moeten houden met veiligheidsissues. Amoksi wijst erop dat er rekening gehouden moet worden met drugssmokkel, wapensmokkel, mensenhandel en ook het gebruik van kwik in de grensrivier. Hij benadrukt dat deze zaken alleen door gezamenlijke inspanning aangepakt kunnen worden. Dit is nodig om beide gemeenschappen gezond en veilig te houden.
Ramdin geeft ook aan dat de twee landen een samenwerking hebben op het gebied van onderwijs, volksgezondheid en economie. Over deze aspecten is er ook gesproken tijdens het bezoek van Dupond-Moretti. Het is volgens Ramdin belangrijk dat de samenwerking tussen de beide landen vriendschappelijk blijft. De bewindsman wijst erop dat de relatie met Frankrijk nu uitstekend is. “Als er issues zijn, moeten we die op deze manier, via diplomatieke kanalen verder in orde maken.”
Ramdin gaf ook aan dat in de relatie met Frankrijk er nu een opleving gezien kan worden in de betrokkenheid tussen de beide gebieden. Daarbij noemde hij de ondersteuning van Frankrijk bij de onderhandelingen van Suriname met het IMF en ook bij de onderhandelingen van de Paris Club. “Dat zijn vriendschappelijke daden, maar die zijn ook enorm belangrijk voor onze ontwikkeling, voor ons herstel op dit moment.”
Ramdin merkte ook op dat het een lange tijd geleden is dat een Franse minister van Justitie naar Suriname is gekomen. Hij ziet dat als onderdeel van de erkenning die er wereldwijd en regionaal is voor de samenwerking tussen Suriname en Frankrijk.