Het is nog heel moeilijk voor internationale investeerders om zaken te doen in Suriname. Nederland heeft toegezegd om Suriname te ondersteunen in het versoepelen van de toegang voor internationale investeerders. Dat zegt Mark Rutte, de Nederlandse premier, maandagmiddag tijdens een persconferentie.
Rutte, die maandag en dinsdag op bezoek is in Suriname, zegt dat zakendoen voor bedrijven vergemakkelijkt moet worden als Suriname internationale investeerders wil aantrekken. Op de Ease of Doing Business Index staat Suriname op de 162ste plek, terwijl Nederland op 42ste plek staat op de lijst. Het is volgens Rutte wel mogelijk om Suriname te helpen om verder op de lijst te komen, zodat Suriname op een gunstigere plek komt.
“Als we kijken naar het laaghangend fruit om zo snel voor te zorgen dat dingen gebeuren en dat die ease of doing business wordt aangepast.” Daarna komen de moeilijke dingen die aangepakt moeten worden. Rutte zegt verder dat een van de uitdagingen is dat bedrijven pas binnen anderhalf jaar opgericht kunnen worden en dat duurt volgens de Nederlandse premier veel te lang.
Met Rutte zijn er 16 Nederlandse bedrijven meegereisd die al bekend zijn met Suriname en bedrijven die eraan denken om zaken te doen met Suriname. “We zullen de economische samenwerking uitbreiden en dit zal onze relatie en samenwerking verder versnellen. De bedrijven die mee zijn, zien enorme potentie in zakendoen met Suriname”, zegt Rutte.
Zowel de Nederlandse als de Surinaamse bedrijven hebben, los van de bilaterale gesprekken van de regeringen, een eigen programma waar zij de gelegenheid krijgen om met elkaar te netwerken. De regeringsleiders hebben slechts een faciliterende rol gehad en de bedrijven moeten nagaan welke samenwerkingen zij onderling kunnen aangaan.
Dat Suriname en Nederland op het hoogste niveau samenwerken en gesprekken voeren, is volgens president Chandrikapersad Santokhi een signaal van vertrouwen naar zakenlieden. “We moeten naar alle aspecten kijken, zodat zakendoen in Suriname makkelijker kan gebeuren. Het heeft te maken met dingen als regelgeving, bureaucratie en aan de andere kant ook de bedrijven, voldoen ze aan internationale voorwaarden”, zei president Santokhi onder andere.