In het weekend hebben Penitentiaire ambtenaren van Suriname, Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Bonaire meegedaan aan de Bewaardersweek.
De penitentiaire ambtenaren hebben stilgestaan bij het belang van hun werk en hebben hun kennis en ervaringen met elkaar gedeeld. Het waarnemend korpshoofd van de KPA’s, Joyce Alfaisi-Pane, heeft tijdens haar toespraak stilgestaan bij de taken van dit korps. “De taak van de penitentiaire ambtenaren is bewaking, beveiliging en resocialisatie. Maar we zijn niet alleen bewakers van gedetineerden, we hebben een nobele taak om door resocialisatie de veiligheid van ons land te waarborgen. Indien wij niet op een adequate wijze resocialisatie ter hand nemen, kunnen we niet veilig zijn”, benadrukt Alfaisi-Pane in haar toespraak.
Zij gaat verder in haar toespraak over de soort gedetineerden die geplaatst worden in de verschillende bewaringsinstanties. Het zijn volgens het KPA-hoofd mensen, maar niet ‘gewoon’ mensen. “Het zijn onze vaders, moeders, zusjes, nichtjes en/of neefjes die binnen de inrichtingen komen. Na hun detentieperiode komen deze zelfde mensen weer in onze samenleving. Maar wat ik u wil vragen is om uw taak naar eer en geweten te doen. Je moet van je baan houden om dit te kunnen.” Ze geeft aan dat liefde voor het vak aanwezig moet zijn om het goed en adequaat te kunnen verrichten. “Anders kan je je biezen pakken en wegwezen.”
Alfaisi-Pane onderkent dat het werk van een PA geen makkelijke baan is. En komen zij vaak situaties en mensen tegen die hun werk bemoeilijken. De bewaardersweek wordt al 31 jaar gevierd, Suriname doet al 17 jaar mee. In 2006 heeft Suriname voor het eerst meegedaan met de bewaardersweek in Curaçao, sinds toen is ons land er elk jaar bij. “We hebben eraan gewerkt dat wij het nu al voor de vierde keer organiseren als land.” Deze uitwisseling van de KPA’s binnen de regio heeft volgens het KPA-hoofd heel veel vruchten afgeworpen, dit is volgens haar op de verschillende niveaus te merken. “We hebben elkaar leren kennen en zijn een familie geworden.” Zij verklapt ook dat er al toestemming is gegeven door de minister van Justitie en Politie om bewaardersdag, die op 14 oktober gehouden zal worden elk jaar, formeel erkend en meegenomen zal worden. “De beschikking wordt alsnog getekend”, verklapt het KPA-hoofd.
De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, zegt dat het werk van de KPA even belangrijk is als dat van de politie. “Want wanneer een vonnis komt dan begint het werk van een PA en dat is heel belangrijk, omdat we in een samenleving leven, waar het veilig moet zijn en ook geestelijke gezonden mensen moet hebben en daar komt de PA in beeld”, geeft Amoksi mee in zijn toespraak.
Hij benadrukt dat juist door de rol van de PA en de taken die zij hebben, gedetineerden na het uitzitten van hun straf, weer kunnen deelnemen aan de ‘normale’ samenleving. “Ik weet donders goed wat u doet als PA en spreek mijn waardering uit dat u het doet”, zegt Amoksi.
De bewindsman geeft aan dat het werk en uitwisselen van kennis op beleidsniveau wordt voortgezet. Er is in alle waarschijnlijkheid een uitwisselingsprogramma op komst tussen de landen, verklapt de Juspol-minister. Sint-Maarten zou aan Suriname specifieke assistentie hebben gevraagd voor PA-werkzaamheden en kennisuitwisseling.