Het Amazonegebied heeft in bijna vier decennia 10 procent van zijn inheemse vegetatie, voornamelijk tropisch regenwoud, verloren.
Dit gebied is ongeveer zo groot is als Texas, zegt een nieuw rapport van het Amazon Network of Georeferenced Socio-Environmental Information, of Raisg. “De ontbossing in vergelijking met de afgelopen jaren in Suriname is afgenomen, maar we moeten op ons hoede blijven. We zijn gewaarschuwd”, zegt directeur John Goedschalk van Conservation International Suriname.
Van 1985 tot 2021 steeg het ontboste gebied van 490.000 vierkante kilometer naar 1.250.000 vierkante kilometer, wat een ongekende vernietiging van bos betekent in de Amazone. De cijfers zijn berekend op basis van een jaarlijkse satellietmonitoring sinds 1985 vanuit Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Brazilië, Venezuela, Suriname, Guyana en Frans-Guyana. Het rapport is een samenwerking tussen Raisg en MapBiomas, een netwerk van Braziliaanse non-profitorganisaties, universiteiten en technologische start-ups.
“De verliezen zijn enorm, vrijwel onomkeerbaar en zonder verwachting van een ommekeer”, aldus een verklaring van Raisg, een consortium van maatschappelijke organisaties uit de landen van de regio. “De gegevens signaleren een geel licht en geven een gevoel van urgentie aan de noodzaak van een gecoördineerde, beslissende en overtuigende internationale actie.”
Brazilië, dat ongeveer twee derde van de Amazone in handen heeft, leidt ook de vernietiging. In bijna vier decennia is 19% van het regenwoud vernietigd, voornamelijk als gevolg van de uitbreiding van de veeteelt, ondersteund door de opening van wegen. Het land was goed voor 84% van alle bosvernietiging in de periode.
Volgens Goedschalk zijn de cijfers zorgwekkend, maar de vooruitzichten zijn positief. “Ik ben blij met de verkiezingen in Brazilië, want Bolsonaro was voorstander van ontbossing van de Amazone. We weten dat Lula dit zeker zal verbieden.”
Hij meent dat er in Suriname wel vorderingen worden geboekt door Natuurbeheer en het ministerie van GBB om ontbossing tegen te gaan. “Er zijn heel veel acties geweest in de afgelopen periode om de ontbossing tegen te gaan. Er moet nog heleboel gedaan worden om alles in orde te krijgen. De regering heeft de ondersteuning nodig van alle instanties”, aldus Goedschalk.