De Wereldbank heeft in haar laatste beoordeling een lijst opgesteld van 10 landen met de hoogste voedselprijsinflatie. Suriname staat op de negende plaats met een percentage van 40% ten opzichte van november 2021, terwijl Zimbabwe op de eerste plaats staat met maar liefst 321%.
Zimbabwe, Libanon, Venezuela en Turkije zijn de eerste vier landen in de beoordeling, terwijl Iran, Sri Lanka, Argentinië, Laos, Rwanda en Suriname de resterende landen uitmaken op de lijst. De Wereldbank had in haar laatste update voor de maand oktober geoordeeld dat de binnenlandse voedselprijsinflatie zou blijven stijgen, vooral in lage- en middeninkomenslanden.
Zeker de laatste tijden is er een enorme stijging van prijzen van levensmiddelen te merken in Suriname, omdat onder andere de USD en Euro koers niet meer te beheersen is. Een aantal factoren zorgen voor de hoge koersen, maar minder exporteren en meer importeren zijn de voornaamste oorzaak. Ook de vrachtkosten, waaronder containerkosten, zijn door de oorlog in Oekraïne enorm gestegen.
Dit maakt ook dat de prijzen van goederen schrikbarend stijgen. De overheid zal binnenkort met enkele maatregelen komen om de koers stabiel te houden, maar ook de beleidsmakers twijfelen aan deze maatregelen. “De markt zal uiteindelijk de koers bepalen aan de hand van een aantal factoren en we hopen dat het aan de lage kant ligt”, zei het staatshoofd Chandrikapersad Santokhi maandag tijdens een regeringspersconferentie.
De oorlog in Oekraïne heeft de wereldwijde patronen van handel, productie en consumptie van grondstoffen veranderd op een manier die de prijzen tot het einde van 2024 op een hoog niveau zal houden, wat de voedselonzekerheid en inflatie zal verergeren. Hoge voedselprijzen hebben een wereldwijde crisis veroorzaakt die miljoenen mensen meer in extreme armoede drijft, waardoor honger en ondervoeding worden vergroot, staat in een verklaring van de bank.