Om de rattenplaag in Nickerie onder controle te krijgen heeft Suriname bij de Pan Amerikaanse Health Organisation (PAHO) aangeklopt voor hulp.
“Deze plaag moet op een gespecialiseerde manier aangepakt worden. De PAHO is bereid om ons te helpen hiermee en we zijn nu in overleg met de organisatie”, zegt directeur Rakesh Gajadhar Sukul van het ministerie van Volksgezondheid.
De directeur geeft aan dat het helemaal niet eenvoudig is om deze hinder aan te pakken, vooral om het feit dat de ratten zich bevinden in de padievelden en opslagplaatsen van padie. “Alles wordt nu in kaart gebracht. Er wordt gekeken in welke delen de plaag het ergst is en hoe deze op een duurzame manier aan te pakken”, zegt de Volksgezondheid-directeur.
De boeren kunnen volgens Gajadhar Sukul niet onverantwoordelijk elke keer chemicaliën gebruiken tegen de ratten, omdat dit de padie kan vergiftigen. “Er moeten ook geen drastische maatregelen genomen worden, want dat kan het ecologische evenwicht gaan verstoren. De ratten hebben ook hun functie in het ecosysteem en ze moeten niet helemaal uitgeroeid worden”, legt de Volksgezondheid topman uit.
Hij meent dat er wel snel maatregelen getroffen moeten worden, zodat de plaag niet verergerd. De mensen zullen wederom ook geïnformeerd worden hoe om te gaan in deze situatie, zodat zij niet besmet raken door ziektes die verspreid worden door ratten. De PAHO zal Suriname adviseren en technische assistentie verlenen om deze rattenoverlast tegen te gaan. “De experts van PAHO denken ook met ons mee, hoe deze plaag tegen te gaan.”
Enkele weken trok de Surinaamse Padie Boeren Associatie aan de bel en stelde het Rijstplatform op de hoogte van deze rattenramp. De boeren lijden door deze plaag heel wat schade, terwijl er nog steeds geen concrete maatregelen zijn getroffen.