Het is opvallend dat de meeste politieke partijen graag in het verleden leven. Als het geen valse borstklopperij is van hun verdiensten in het verleden dan is het zinloos analyseren van het verleden. Bijna geen een komt met een concreet en tastbaar – in vakjargon smart – gemaakt ontwikkelingsvisie voor het land om daarmee aan het volk te laten zien hoe zij denken ontwikkeling in het land te brengen. En als ze ergens meekomen dan zijn het pleisters voor de huidige acute problemen zoals geklaag over de koers. Is het geestelijke armoede waarom het hen niet lukt? Is het omdat de kiezer al genoegen neemt met T-shirts en porties, dus waarom moeilijk doen met diep nadenken? De kwestie RGM legde het failliet pijn vol bloot. Geen enkele politieke partij – op ABOP en NDP na – kwam met een visie op wat te doen met RGM.
Sommigen – PALU en BEP- kwamen zelfs openlijk met een failliete opmerking dat het niet verstandig is dat de staat RGM overneemt want wij “stelen” graag als regering. Ook burgers op een aantal fora vonden dat het maar beter is dat Zijin het bedrijf RGM overneemt, want onze bestuurders “stelen” graag. Wat zegt dit over het land en de houding van de samenleving? Hiermee zeggen politici openlijk dat Suriname inderdaad gefaald heeft, en dat Surinamers het land niet kunnen ontwikkelen. Opvallend is dat de VHP en NPS muisstil zijn over de RGM, die hebben kennelijk geen visie en/of zijn zij ook zo overtuigd dat ze door en door corrupt zijn? Is dit dan ook het failliet van het land? Is dit dan ook de reden waarom Santokhi zo tegen de oude kolonisator leunt? Want kennelijk lijkt het hem daarom maar beter dat Nederland het land overneemt? De volgende keer vraagt hij aan zijn Mark om een provincie van Nederland te mogen worden?
Het enige waar de politici zich mee bezig houden is het verleden, hetgeen wat achter ons ligt, waar je niks meer mee kan behalve lessen leren om niet als een “ezel aan dezelfde steen te stoten in de toekomst”. Juist lessen leren voor de toekomst en niks meer dan dat. Maar het is heel wrang als je in het hier-en-nu al laat zien dat je niets hebt geleerd uit het verleden wat is dan de waarde van terugkijken? Je leert toch niks!!
Het volk verlangt dat partijen hun uitleggen hoe ze uit de problemen komen en niet hoe ze in de problemen zijn gekomen. Vertel het volk hoe je ontwikkeling brengt en zal brengen. Vertel het op een concrete manier en niet met vage zinnen als “er moet meer productie komen, er moet meer werkgelegenheid komen, er moet een kleinere overheid zijn etc.”. Dat is te gratuit.
Vertel hoe je dat gaat doen, wanneer er resultaat te zien zal zijn en hoe groot zal het resultaat zijn. En hier precies falen de meeste politici in het land. Dit lukt hun niet. Is het armoede, gebrek aan kennis en kunde of is het pure luiheid want de zetels komen toch binnen met paar T-shirts en porties?
De partijen brengen niks dan navelstaren
NPS – de NPS is enkele weken geleden bij elkaar gekomen om samen lekker terug te kijken naar in hun opvatting de gouden tijden onder Venetiaan. Dus terugkijken om op de borst te kloppen. Binnenkort komt de NPS weer bij elkaar om samen te praten over “de onafhankelijkheid”. Ook weer lekker samen in de tijdmachine van bijna 50 jaar terug. Wat schiet de samenleving met beide bijeenkomsten op? De NPS doet geen enkele poging om met een visie over de toekomst te komen en al helemaal niet over hoe zij de samenleving nu uit de crisis kunnen en willen halen. Een potentiële kans met RGM wordt totaal niet belicht en besproken. Waar is de NPS mee bezig zou je denken. Tegen de NPS zou je bijna willen zeggen dat als je toch zo graag het verleden wil analyseren, met de tegeltjeswijsheid van wie zijn verleden niet kent etc. in jouw achterhoofd, kijk naar en leer van jullie eigen blunders. Als je toch zo graag over de onafhankelijkheid wilt praten, praat dan over de periode na 1975 waar de NPS het land in vergelijkbare democratische bandeloosheid had gebracht als nu het geval is, wederom met NPS aan de macht. Er is heerst nu een democratische bandeloosheid want de regering trekt van niemand iets aan, het OM is immuun en Oost-Indisch doof voor corruptieve praktijken, beetje vergelijkbaar in de periode 1975-1980. Dus wat heb jij NPS geleerd uit die tijd?
PALU – de PALU leeft ook in een eigen bubbel. In de afgelopen dagen vonden ze het nuttig om steeds te verwijzen naar hun bijdrage – die verder niemand herkent – in plaats van te vertellen hoe zij de toekomst willen inrichten. Een concreet geval van RGM doen ze af met “het maakt ons niet uit wie het overneemt” en met “de overheid moet RGM niet overnemen want dan gaat het ten onder aan corruptie”. Als dat het voorland van visie vanuit PALU is dan zakt de burger de moed toch in de schoenen. Van PALU hoef je als kiezer dus niets te verwachten.
DA91 – DA91 kwam vorig weekend bijeen om te praten over hoe er zoveel armoede is ontstaan. Ook zij kijken een weekend lang graag terug. Het is bizar dat een partij die zo lang bestaat en zo lang “geluid” produceert nog moet ontdekken hoe er armoede is ontstaan in Suriname. Ook zij hebben geen enkele moeite gedaan om een visie te ontvouwen over hoe het land in ontwikkeling te brengen. Een concreet geval als RGM hebben ze volledig verzwegen. Is dit de partij waarop het volk moet hopen en rekenen? Gaan zij de deuk in het pak boter slaan als ze in het parlement komen? Waarover gaan zij praten? Als ze toch zo graag terug willen kijken dan hadden ze beter hun theekransje met de regering rond de protesten van Organic kunnen evalueren en lessen uit trekken zou ik ze adviseren.
VHP – deze partij maakt het helemaal bont. Zij leven in de periode van de vorige regering. Zij hebben het fenomeen van het verleden bijna uitgevonden. Zij doen geen enkele moeite om een visie te laten zien, zij teren nog op de preverkiezing roes. Zij tuigen liever een digitale intimidatie ploeg op om critici de mond te snoeren en voor het creëren van valse beeldvormingen dan dat ze tijd en energie steken in het hier-en-nu oplossen van problemen en al helemaal niet in het ontwikkelen van een visie voor de ontwikkeling van het land.
Hoe moet het dan verder? De buiten parlementaire oppositie en potentiële warm lopers voor de volgende verkiezing doen evenmin aan visie voor de ontwikkeling van het land. Ook zij zijn de hele dag bezig met het verleden en met het klagen over de koers en prijzen in de winkel.
Tijd om hand in eigen boezem te steken
Heel Suriname lijkt bezig te houden met het dweilen en klagen dat het er een waterplas was voordat ze aankwamen, maar niemand denkt na om de kraan maar eerst dicht te draaien. En al helemaal niet om een goot te graven om het water voor eens en altijd makkelijk te laten afvloeien. Heel Suriname klaagt over de schulden die gemaakt zijn, de schulden waarvan geen cent aan rente en aflossing als druk op begroting te zien is. Heel Suriname geniet wel van de stuwdam en staatsolie waarvoor een groot deel van de schulden zijn gemaakt. Wel de lusten nemen, maar klagen over de lasten. Is dit typisch Suriname? Altijd de schuld bij de ander leggen? Het is het kolonialisme dat ons heeft achtergehouden. Het was Nederland die het had gedaan. Het zijn de Guyanezen die alle vissen gaan wegdragen, maar ondertussen nul komma nul aan vis strategie en bedrijvigheid ontwikkelen. Het zijn de Brazilianen en Multinationals die alle goud wegdragen, maar ondertussen allemaal lijdzaam accepteren dat RGM in andere handen komen, zelf dus niets laten zien. Het zijn de Surineds die betweterig ideeën aandragen, maar ondertussen zelf al bijna 50 jaar niets materieels gedaan hebben en massaal leven aan de zuurstofpomp van de Surineds.
Misschien wordt het echt tijd dat er iets meer patriottisme en realisme getoond wordt, iets meer uit de stoel komen en niet lijdzaam toezien hoe het land in de achteruit stand gezet wordt door “luie en gemakzuchtige” politici. Steek de hand in eigen boezem zou het motto van de NPS-bijeenkomst moeten zijn in plaats van “waarom onafhankelijkheid”. Bijna 50 jaar onafhankelijk met nauwelijks enige ontwikkeling en met politieke partijen die totaal geen visie hebben kunnen laten zien is wel iets om van wakker te blijven. Als je moedeloos wordt en denkt dat jij in je eentje niets kan betekenen, denk dan aan een vlieg die jou de hele nacht wakker kan houden. Een vlieg en jij, totaal niet in verhouding, maar toch is die jou de hele nacht de baas. Denk aan Organic die de President zover heeft gebracht om zijn vrouw uit de RvC van Staatsolie te halen. Iets wat de NPS, DA91, CUS, PALU, BEP, NDP en ABC, RBN, DWT, De West, NOS, Twan Huys bij elkaar niet was gelukt! Conclusie: als je het heft in handen neemt en ontwikkeling gaat opeisen dan moet die linksom of rechtsom wel komen! De politiek gaat dan moeten breken met de trend van lui oude wijn uit nieuwe zakken schenken.
Hikmat Mahawat Khan