Suriname scoort laag in het evaluatierapport van de Surinames Mutual Evaluation Report (MER) van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Volgens Gangadien Algoe van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC) is dit geen goed geluid. Suriname zal hierom hard moeten werken aan actiepunten die zijn meegenomen in voorstellen van de commissie om een betere internationaal imago te verwerven.
Dit kwam gisteren tijdens een persconferentie naar voren. Het persmoment werd geleid door justitieminister Kenneth Amoksi op het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (Bibis) is er getracht een beeld te geven van het MER-rapport en de ontwikkelingen daaromheen.
Algoe verklapt dat er zeker aanbevelingen voor Suriname zijn waaraan er gewerkt kan worden vanaf nu. Het gaat onder andere om misdrijven op het gebied van witwassen, terrorismefinanciering welke aanpak behoeven. Algoe zegt dat Suriname zich echter niet te veel druk hoeft te maken over alle aanbevelingen. Suriname gaat significante stappen moeten zetten om een beter imago te verwerven. De bedoeling is dat het land zaken aanpakt waar de autoriteiten en stakeholders zelf gelijk kunnen aanpakken. Hiernaast kan er assistentie worden ingeroepen door buitenlandse justitiële organisatie bij wijze van spreken. Er kan dusdanig worden gewerkt dat er binnen een jaar of drie aanzienlijk successen worden geboekt meent Algoe.
“Het is goed om de tekortkomingen spoedig weg te werken, omdat het heel veel negatieve impact heeft op met name samenwerking met het buitenland, investeerders uit het buitenland en betalingsverkeer met andere landen. Dit soort zaken willen wij voorkomen.” Om de verandering te bewerkstelligen zijn volgens de deskundige alle belanghebbende organisaties nodig die een bijdrage kunnen leveren en niet slechts een commissie.
De voorzitter van het Project Implementatie Unit van het Anti-Money Laundering Programma (AML-PIU), Roy Baidjnath Panday geeft aan dat het team voor Suriname, die de analyse heeft verricht, veel werk heeft verzet. Vooral om te voorkomen dat Suriname de status van ‘grey listing’ zou krijgen. Er is een technisch team verantwoordelijk voor de doorlichting. De voorzitter geeft aan dat er nu ook een vervolg rapportage moet komen die in november 2023 besproken moet worden.