Onder leiding van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) nam een Surinaamse delegatie deel aan de achtste ronde van de politieke dialoog tussen Suriname en de Europese Unie. De EU-delegatie stond onder leiding van de plaatsvervangend algemeen directeur van de European External Action Service (EEAS) voor de Amerikas, Javier Nino Perez en de ambassadeur van de EU Fernando Ponz Cantó.
Het doel van dit politieke dialoog is het uitwisselen van informatie, het bevorderen van wederzijds begrip en de vaststelling van overeengekomen prioriteiten en het vergemakkelijken van gedeelde agenda’s. De bijeenkomst vond plaats op 16 december 2021 bij Bibis. Partijen waren zeer tevreden over het verloop van de dialoog. Besloten werd een volgende ronde te plannen in 2022 op een nader te bepalen datum.
Ten grondslag van de politieke dialoog ligt de Cotonou-overeenkomst, binnen de relatie tussen de Organization of African, Caribbean and Pacific States en de Europese Unie (OACPS-EU). Partijen voerden diepgaande discussies over bilaterale, regionale en internationale aangelegenheden van wederzijdse zorg en belang. Onder meer werd gesproken over politieke ontwikkelingen en economische zaken in Suriname en de EU, de mensenrechtenprioriteiten en -activiteiten, mondiale en regionale ontwikkelingen.
Bijstand verlenen
Ook werd aangekaart de strijd tegen COVID-19, klimaatverandering, veiligheid en samenwerking in multilaterale fora, en de samenwerking tussen de EU en de lidstaten. De Europese Unie erkende het lopende hervormingsproces van Suriname en herhaalde de toezegging om, waar nodig, bijstand te verlenen. De EU had grote waardering voor Suriname over de wijze van aanpak van de COVID-19-pandemie.
Suriname noemde de inzet voor democratie, goed bestuur, de rechtsstaat en mensenrechten. Verder wees het op het belang van een effectief multilateralisme, welke gestoeld is op brede principes zoals voorspelbaarheid, gelijkheid en solidariteit. Weloverwogen beargumenteerde de Surinaamse delegatie haar standpunt voor de terugkeer van de EU-aanwezigheid in Suriname voor het vergemakkelijken van de programmering en samenwerking om de financiële regelingen te maximaliseren. Ook de visumvrijstelling voor Surinaamse burgers om het reizen naar EU-lidstaten te vergemakkelijken werd aangemerkt als één van hoge prioriteit.
Voort zetten ontwikkelings activiteiten
Partijen zegden toe zich vol toewijding in te zullen zetten voor politiek partnerschap over een grote verscheidenheid van onderwerpen hen beide rakende. Onder andere werd genoemd duurzaam economisch herstel en de verdieping van handelsbetrekkingen, de strijd tegen klimaatverandering en voor milieubescherming, alsook het belang van multilateralisme en samenwerking bij internationale fora. De EU gaf aan de ontwikkelingssamenwerkingsactiviteiten met Suriname voort te zullen zetten, in het verlengde van een nieuw meerjarig indicatief programma voor de periode 2021-2027. 13 miljoen euro zal in dit kader worden vrijgemaakt.
Het programma wijst het ‘Forest Partnerships’ aan als een prioriteitsgebied. Het zal de langetermijnvisie van Suriname voor een groene transitie ondersteunen. Het programma zal ook middelen toewijzen voor een samenwerkingsfaciliteit. Hiermee wordt voorzien in de behoeften van de Surinaamse regering voor technische assistentie op gebieden van wederzijds belang. Om investeringen te mobiliseren, zowel in Suriname als in het bredere Amazonebekken zullen fondsen worden gereserveerd. Ambassadeur Ponz Cantó bood aan om een virtuele conferentie te organiseren voor het promoten van zakelijke kansen in Suriname.