Ambassadeur Miriam Mac-Intosh heeft namens minister Albert Ramdin deelgenomen aan een ministeriële bijeenkomst van CELAC in Honduras en riep daar op tot versterkte regionale samenwerking.
Tijdens de ministeriële vergadering van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) in Tegucigalpa, Honduras, heeft ambassadeur Miriam Mac-Intosh, directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), namens minister Albert Ramdin de noodzaak van nauwere samenwerking binnen de regio benadrukt. De bijeenkomst vond plaats op dinsdag 8 april, in aanloop naar de negende top van staatshoofden en regeringsleiders van CELAC, die een dag later werd gehouden.
De Hondurese minister van Buitenlandse Zaken, Eduardo Enrique Reina, wees op het belang van het CELAC-voorzitterschap van zijn land en kondigde aan dat Honduras het roterend voorzitterschap overdraagt aan Colombia tijdens de top op 9 april.
Surinaamse inzet voor regionale solidariteit
In haar toespraak bedankte directeur Mac-Intosh de Hondurese regering voor de uitstekende organisatie van de vergadering. Tevens sprak zij haar medeleven uit aan de Dominicaanse Republiek, waar recentelijk een gebouw instortte met vele slachtoffers tot gevolg.
Zij complimenteerde Honduras met het sterke leiderschap binnen CELAC het afgelopen jaar, dat volgens haar heeft bijgedragen aan meer samenwerking, eenheid en vreedzaam samenleven in de regio. Tegelijkertijd feliciteerde zij Colombia met de aanvaarding van het voorzitterschap en verzekerde het land van Surinames volledige steun.
Ondersteuning voor Ramdin en oproep tot gezamenlijke actie
Mac-Intosh sprak namens Suriname ook haar waardering uit voor de steun die minister Ramdin ontving van CELAC-lidstaten bij zijn verkiezing tot secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Zij gaf aan dat hij in die rol een verbindende factor zal zijn voor de regio en zich zal inzetten om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken.
Tot slot onderstreepte de directeur het belang van versterkte samenwerking rond gedeelde problemen als klimaatverandering, transnationale criminaliteit, eerlijke handel en migratie. Ze deed een oproep tot respect voor democratische beginselen, mensenrechten, de rechtsstaat en het internationaal recht. Ook benadrukte zij het belang van vreedzame geschillenbeslechting en het afwijzen van unilaterale sancties.
Suriname zal zich, aldus Mac-Intosh, blijven inzetten voor een constructieve dialoog en gezamenlijke actie, gericht op een rechtvaardige, vreedzame en welvarende regio.