Suriname neemt de zevende plaats in als het gaat om landen die een hoge inflatie zullen hebben voor dit jaar. Dat geven de projecties van de Inter-American Monetary Fund aan in haar reportage over de World Economic Outlook. Suriname staat op de zevende plaats van landen die de hoogste inflatiecijfers optekenen voor 2022.
Onze inflatie is in april van 59.80 procent gegaan naar 62.20 procent voor de maand maart in 2022. Venezuela staat op de eerste plek en heeft in april een inflatiepercentage van 222.30 procent genoteerd. Het latijns-Amerikaans land dat afhankelijk is van die oliesector voor inkomsten, is overgeleverd aan de fluctuerende olieprijzen die vooral tijdens de jaren 80 en 90 aan het stijgen en dalen waren.
Op de tweede plek kom Sudan die in april een inflatie van 220.70 procent heeft genoteerd. Een ander Latijns-Amerikaans land, Argentinië, staat op de 8ste plaats op de top 10 landen lijst. In april noteerden ze een inflatiepercentage van 58 procent en dat is het hoogste inflatiepercentage die zij hebben behaald sinds 1992.
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zou volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de groei en herstel van de wereldeconomieën vertragen. Men praat niet alleen over een humanitaire crisis, maar ook over een economische crisis die zo snel als mogelijk een vredige oplossing betaamd. Deze impact van de oorlog is terug te zien in de inflatie die landen wereldwijd meemaken en zal vooral voelbaar zijn in ontwikkelingslanden.
IMF voorspelling
Het IMF heeft voorspeld dat de inflatiecijfers wereldwijd zeker met 8.7 procent zal toenemen in ontwikkelingslanden. En schrijft zeker 2.8 procent van die stijging toe aan de oorlog in Europa. Wereldwijd zijn de kosten voor voedsel en benzine de lucht ingeschoten, deze stijgende kosten hebben vooral impact op kwetsbare gemeenschappen in low-income landen. De wereldwijde groei zal naar verwachting vertragen van 6,1 procent in 2021 naar 3,6 procent in 2022 en 2023. Dit is 0,8 en 0,2 procentpunt lager voor 2022 en 2023 dan in januari werd voorspeld. Na 2023 zal de wereldwijde groei op middellange termijn naar verwachting afnemen tot ongeveer 3,3 procent.
Door oorlog veroorzaakte stijgingen van de grondstofprijzen en toenemende prijsdruk hebben geleid tot inflatieprognoses voor 2022 van 5,7 procent in geavanceerde economieën en 8,7 procent in opkomende markten en opkomende economieën – 1,8 en 2,8 procentpunten hoger dan in januari werd voorspeld.
Multilaterale inspanningen om te reageren op de humanitaire crisis en de verdere economische versnippering te voorkomen, wereldwijde liquiditeit te behouden, schuldenlast te beheersen, klimaatverandering aan te pakken en een einde te maken aan de pandemie, zijn essentieel.