De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) is heel tevreden over de diplomatieke banden die Suriname tot nu toe heeft hersteld. Terugkijkend op vorig jaar, was Suriname naar zijn zeggen nog niet waar het wezen moest, maar hij is verheugd over de recente ontwikkelingen, die Suriname op de kaart hebben geplaatst.
Met de drie tot vier overeenkomsten gesloten met buurlanden Frans-Guyana, Guyana en Brazilië hebben de diplomatieke relaties meer diepgang gekregen. Suriname heeft eerder in het jaar bezoek gekregen van de Guyanese president Irfaan Ali, terwijl het bezoek van de Braziliaanse president in de nabije toekomst wordt verwacht.
Voor medio januari 2022 staat er een trilaterale summit in Suriname op agenda met als onderwerp strategische samenwerking tussen de buurlanden. Met Frans-Guyana zijn er al verschillende overeenkomsten afgerond die betrekking hebben op het beheer van de gemeenschappelijke grens. Ramdin geeft aan dat er voor het eerst in 45 jaar onafhankelijke geschiedenis van Suriname er gesproken is met de Franse minister van Buitenlandse Zaken, waarbij er ook nog een document is getekend.
Caricom relaties
Maar niet alleen met de buurlanden wordt er gewerkt aan een relatie, ook in Caricom-verband is ons land constant bezig zijn visie uit te dragen door mee te doen aan verschillende internationale discussies. “Op die manier creëer je meerwaarde en respect voor je land”, zegt Ramdin. In het komende jaar zal Suriname meer gezag hebben en in de gelegenheid zijn om veel meer te doen.
Dit, omdat president Chandrikapersad Santokhi vanaf januari in het Bureau van de Caricom zal zitten en vervolgens vanaf juli gedurende zes maanden fungerend voorzitter van de Caricom zal zijn. “Dus anderhalf jaar lang zal ons land heel nadrukkelijk betrokken zijn in de regio”, aldus de Bibis-topman.
Andere relaties
Ook de relatie tussen Suriname en Nederland is zo goed als hersteld. Volgens minister Ramdin was het herstellen van deze relatie voorspelbaar, ook omdat dit was beloofd aan de samenleving. Behalve het versterken van de diplomatieke relatie met Europa wil Suriname zich ook in Zuidoost-Azie laten zien. “De relaties met China, India en Indonesië zijn herbevestigd, maar de focus moet niet alleen op deze landen zijn.
In Zuidoost-Azië willen we naast de culturele relaties, ook op internationaal niveau de banden versterken. Wij moeten verdergaan op dit continent.” De bewindsman noemt Thailand, Vietnam, Zuid-Korea, Singapore en Maleisië als landen die een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van Suriname. Met de meeste collega-ministers van deze landen heeft hij inmiddels al overleg gevoerd.
Internationale Organisaties
Verder zijn de relaties met internationale organisaties verbeterd. Minister Ramdin somt onder meer op het Internationaal Monetair Fonds, de International Development Bank, de Caribbean Development Bank, de Pan American Health Organization, de Wereldbank, Organisatie van Ameikaanse Staten en de World Health Organization (WHO).
Het zijn tevens organisaties waar Suriname een achterstand in lidmaatschapsgelden had. Bij de WHO zijn de achterstanden intussen ingelopen. “Er is veel gebeurd en er is nog veel te doen. Ik ben ervan overtuigd dat het gezag en het respect voor Suriname internationaal toenemen”, besluit minister Ramdin.