Suriname heeft met een intensieve workshop van 22 tot en met 25 april 2025 belangrijke stappen gezet in het versterken van zijn capaciteit op het gebied van klimaatverandering, bodembeheer en bosmonitoring.
Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) organiseerde samen met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) een vierdaagse workshop aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en CELOS. De sessie maakte deel uit van een breder project gefinancierd door het Green Climate Fund (GCF), dat Suriname ondersteunt bij het plannen, uitvoeren en monitoren van klimaatmaatregelen.
Focus op bodembeheer en koolstofmonitoring
Een belangrijk aandachtspunt tijdens de workshop was het meten van koolstofvoorraden in de bodem en andere emissies gerelateerd aan bodemgebruik en -beheer. Overheidspersoneel kreeg training in veld- en laboratoriummethoden voor bodemgegevensproductie, waaronder bemonstering, veldnavigatie en analyse van vijf prioritaire bodemkenmerken: organisch koolstofgehalte, bulkdichtheid, pH, elektrische geleidbaarheid (EC) en textuur. De gebruikte analysemethoden voldoen aan internationale standaarden van het Global Soil Laboratory Network (GLOSOLAN).
Praktische capaciteitsopbouw
Binnen het project wordt gewerkt aan een mentorschapsprogramma voor ambtenaren en andere betrokkenen op het gebied van bodem- en bosbeheer. Technische experts ontwikkelen hiervoor gidsen die zijn afgestemd op de Surinaamse context, met oog voor gendergelijkheid. De opgedane kennis draagt bij aan betere klimaatactie en het opstellen van nauwkeurige rapportages voor onder meer het VN-verdrag tegen woestijnvorming (UNCCD).
Samenwerking voor bosmonitoring
Naast bodemmonitoring is ook bosbeheer een speerpunt binnen het project. De FAO werkt samen met de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) aan het verbeteren van dataverzameling en rapportage over bosbedekking. Ook wordt gekeken naar nieuwe technologieën om de nauwkeurigheid van monitoring verder te verhogen.
Brede deelname
Aan de workshop namen 18 vertegenwoordigers deel van onder andere AdeKUS, CELOS, het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), ROM, de Nationale Milieuautoriteit (NMA), SBB en SNRI/ADRON. De brede vertegenwoordiging onderstreept het nationale belang van de aanpak. Met deze gezamenlijke inspanning zet Suriname wederom een stap richting duurzaam landgebruik, versterkte klimaatweerbaarheid en toegang tot internationale klimaatfinanciering.