Van 7 tot en met 11 juni 2025 staat Suriname in het teken van de oceaan tijdens World Ocean Week. Met een reeks gratis activiteiten stimuleert Green Heritage Fund Suriname bewustwording over het belang van een gezonde zee.
Suriname organiseert dit jaar een vijfdaags publieksprogramma ter gelegenheid van World Ocean Week, van zaterdag 7 tot en met woensdag 11 juni 2025. De activiteitenreeks is een initiatief van het Green Heritage Fund Suriname (GHFS) en richt zich op oceaanbescherming, bewustwording en educatie. De toegang tot alle onderdelen van het programma is gratis.
De aftrap vindt plaats op zaterdag 7 juni met een schoonmaakactie bij Leonsberg. Deze activiteit is onderdeel van het PROMAR-project (Prevention of Marine Litter), dat zich richt op het verminderen van plasticvervuiling in de Caribische Zee. Op zondag 8 juni, de internationale World Ocean Day, wordt een online dialoog gehouden met PROMAR-experts uit Costa Rica, de Dominicaanse Republiek en Colombia over de wereldwijde impact van plastic in zee. Later die dag vertoont TBL Cinemas de documentaire *Turtle Walker* (2024), over de Indiase zeeschildpaddenbeschermer Satish Bhaskar. Bezoekers kunnen vooraf een fototentoonstelling over Surinaamse natuur bekijken en na afloop in gesprek gaan met natuurbeschermers.
Maandag 9 juni staat in het teken van natuurbeleving met een educatieve boottocht over de Surinamerivier naar Braamspunt. Deelnemers krijgen informatie over de zeeschildpadden en dolfijnen die in Suriname voorkomen. Diezelfde dag verzorgt Niru Dorrian een online lezing over de zogenaamde ‘Blue Economy’, waarin duurzame economische ontwikkeling van oceaangebonden sectoren centraal staat.
Op dinsdag 10 en woensdag 11 juni worden in het Lalla Rookh Centrum (NSHI) diverse lezingen en paneldiscussies gehouden. Thema’s zijn onder andere de waarde van inheemse kennis bij kustbescherming, de rol van zeekoeien in het mariene ecosysteem en nieuwe technologieën voor het volgen van walvispopulaties. Sprekers zijn onder anderen zeebioloog Tomas Willems, milieuactivist José Truda Palazzo Jr., GHFS-oprichter Monique Pool en bioloog dr. Nataly Castelblanco-Martínez. De slotlezing op woensdag wordt verzorgd door zeezoogdierenexpert Rocío Prieto Gonzalez. Monique Pool sluit de week af met een presentatie over oceaangeletterdheid.
Met World Ocean Week Suriname 2025 benadrukt GHFS het belang van samenwerking, kennisdeling en betrokkenheid bij het beschermen van mariene ecosystemen. De organisatie hoopt met dit gratis toegankelijke programma niet alleen bewustzijn te creëren, maar ook aan te zetten tot actie voor een duurzamere relatie met de oceaan.