Suriname ontwikkelt zijn olie- en gasindustrie na belangrijke vondsten voor de kust en ons land hoopt te leren van Guyana’s lokale inhoudsactiviteiten, zodat het kan garanderen dat het volk voldoende profiteert van de industrie.
Tijdens de lopende olie en gas top in Paramaribo is veel tijd besteed aan het bespreken van de voor- en nadelen van lokale inhoudsvoorschriften of mogelijk een nieuwe lokale inhoudswet.
Dennis Pello, manager van de Local Content Development Taskforce bij Staatsolie, zegt dat er verschillende opties zijn om te overwegen. Het land kan proberen joint ventures te bevorderen, uitsluitend te werken met gevestigde en ervaren bedrijven of concessies verlenen aan buitenlandse bedrijven op voorwaarde dat ze de lokale aankopen en werkgelegenheid maximaliseren.
Hij benadrukte echter, dat het land de optie moet nastreven die de meeste voordelen voor de Surinamers voorspelt, gezien de kennis- en vaardigheidslacunes die er kunnen zijn. Het land heeft al veel aandacht besteed aan hoe de ontwikkelingen zich in Guyana hebben ontvouwd, met name op het gebied van lokale inhoud.
Pello zegt ook dat Guyanezen al hebben kunnen profiteren van grote bedrijven die hun activiteiten naar Guyana verplaatsen om meer lokale bewoners erbij te betrekken. Jumpers (onderwaterpijpen die worden gebruikt bij de olieproductie) worden nu bijvoorbeeld in Guyana geproduceerd. De Staatsolie manager merkte op dat deze apparatuur eerder in Trinidad en Tobago werd geproduceerd. “Waarom zouden we dat hier in Suriname niet doen?”, haalde Pello tijdens zijn presentatie aan.
Guyana heeft eind 2021 zijn lokale inhoudswet aangenomen, een belangrijk stuk wetgeving dat een delicaat evenwicht biedt tussen het gebruik van buitenlandse en lokale diensten en partnerschappen tussen buitenlandse en lokale bedrijven.
Op de top schetste een Guyanese onderneming – Guyana Logistics and Support Services Inc. (GLASS) – hoe die in staat was samen te werken met een buitenlandse investeerder en te profiteren van kansen in de olie- en gassector.
Omdat de olie- en gassector zo kapitaalintensief is, zegt de managing director van het bedrijf, Glenn Low-A-Chee, dat het een “strategische financiële partner” vindt in een Canadisch bedrijf dat bereid was om in GLASS te investeren.
Het opzetten van dergelijke partnerschappen kan worden gedaan door middel van lokale inhoudsbepalingen en dit is een belangrijke overweging voor Suriname nu het land verdergaat dan onshore olieproductie, in de richting van het produceren van olie uit het productieve Guyana-Suriname bekken voor de kust.
“We weten allemaal dat het Guyana-Suriname bekken heet is, heel heet… en er zijn veel mogelijkheden. “Het zal veel kansen creëren, een snelgroeiende vraag naar goederen, diensten en mankracht voor de olie- en gasindustrie”, benadrukte Pello ook.
Suriname verwacht ergens dit jaar met een concept lokaal inhoudsbeleid te komen. Het is de bedoeling dat dit zal helpen bij het begeleiden van hoe meer lokale bewoners worden geïntegreerd in de groeiende sector.