“We hebben nadrukkelijk gecommuniceerd met Guyana op verschillende momenten dat het niet acceptabel zal zijn als het Surinaamse bedrijfsleven, dat geïnvesteerd heeft in Guyana, op een onheuse manier wordt behandeld”, zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking maandag in De Nationale Assemblee.
Ramdin haalde aan dat dit helemaal niet acceptabel zal zijn voor Suriname en dit ook in strijd is met internationale bepalingen binnen de Caricom en in de internationale wereldhandelsorganisaties. Deze bedrijven hebben in Guyana voor miljoenen geïnvesteerd en zorgen voor productie, werkgelegenheid en betalen belasting, dus deze bedrijven opereren binnen de regelgeving van Guyana. Deze bedrijven zijn niet te vergelijken met de vissers, die hoogstwaarschijnlijk niet correct bezig zijn.
“Men kan geen vergelijking maken met de vis situatie op de grens, waar nog moet blijken of alles legaal is en alles juridisch in elkaar zit, met de Surinaamse bedrijven, die wel volgens de regels opereren. Deze vergelijking is helemaal niet correct” zei de minister.
Ramdin gelooft dat de boodschap aan Guyana duidelijk is en deze twee zaken niet met elkaar vergeleken kunnen worden. “We zijn continu in overleg met de ondernemers in Guyana en tot op dit moment schijnt dat alles goed gaat, want Guyana heeft ook voordelen aan deze bedrijven.”
Guyana dreigt de vergeldingsmaatregel te treffen tegen de Surinaamse bedrijven, omdat de Surinaamse regering zich niet heeft gehouden aan afspraken over het verstrekken van 150 visvergunningen aan Guyanese vissers.