De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) tekent met klem protest aan tegen het vandalisme en de aanval op journalisten tijdens en na de protestactie van afgelopen vrijdag 17 februari 2023.
Als onafhankelijke beroepsvereniging kan de SVJ het niet nalaten te benadrukken dat elke burger het grondwettelijke recht heeft, om bij onvrede met de huidige politieke en sociaaleconomische situatie, gebruik te maken van het recht om te demonstreren en zijn of haar mening te ventileren. Echter kan en mag dat niet leiden tot situaties waarbij, personen, staats- en privé objecten tot doelwit worden gemaakt.
Welk motief ook opgeworpen wordt, de aanval op het gebouw van De Nationale Assemblee, de vernielingen aan andere gebouwen, brandstichting en het plunderen van winkelpanden, zijn een aanval op de democratie en het plegen van bij wet strafbare handelingen.
Het is voor de SVJ een teken aan de wand, wanneer aan het eind van de dag een zeer negatieve balans wordt opgemaakt van hoe onafhankelijke journalisten het hebben moeten ontgelden tijdens de uitoefening van hun werk. De verbale intimidaties met bedreigingen, het vernielen van camera-apparatuur, het ontfutselen van een telefoon en het in brand steken van het voertuig van een journalist, moeten getypeerd worden als zeer ernstige aanvallen op de persvrijheid.
Benadrukt moet worden dat journalisten in de eerste plaats in dienst staan van de samenleving, om haar te voorzien van, in dit geval eerste hand informatie over wat zich in de samenleving afspeelt. Dit is een onmiskenbare pijler in de democratie die wordt gewaarborgd in de grondwet. Aanvallen op de media en journalisten, nota bene vanuit de samenleving zijn gelijk aan het schenden van het eigen aangezicht.
De SVJ roept de samenleving op, zich hierover te bezinnen en op een verstandige wijze om te springen met de democratie, die te beschermen en op een juiste wijze te beleven, zowel bij het gebruikmaken van het recht op vrije meningsuiting als het respecteren van de persvrijheid. De overheid wordt aangemaand er alles aan te doen en erop toe te zien dat de rechten en plichten die hieruit voortvloeien, worden bewaard en nageleefd.