De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) wil een oppervlaktewaterstation opzetten in het district Brokopondo.
Dit station zal moeten komen te staan in de nabijheid van de Afobaka krachtcentrale. Het zal gebouwd worden naar het model van het waterproductiecentrum te La Liberte in Commewijne.
SWM-directeur Clifton Linga, die eerder bestuursambtenaren en het traditioneel gezag informeerde over dit plan, haalde aan dat alle dorpen in het district in één keer van drinkwater voorzien zullen worden.
Linga zegt dat voor dorpen als Nyun Lombe en Boslanti aan de rechteroever van de Surinamerivier, er buizen zullen worden doorgestoken op de bodem van de rivier.
Ook dorpen tussen de Krakaweg en Paranam zullen van voldoende drinkwater worden voorzien. Met de zuivering van het zoetwater uit het Brokopondo-stuwmeer kan net als in Commewijne een productiecapaciteit van 500 cub drinkwater per uur worden gehaald.
Kostenplaatje
De SWM-topman schat dat deze investering tussen de tien en twintig miljoen dollar zal kosten. Het project kan binnen twee jaar worden voltooid. De directeur zegt dat het oppervlaktewater productiestation een alternatief is voor het herstel van alle drinkwaterinstallaties, die door de wateroverlast in Brokopondo veel schade hebben opgelopen en nu buiten werking zijn.
Project wordt toegejuicht
De districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, juicht het project toe. “Maar het ligt bij de uitvoering”, benadrukt hij in gesprek met Key News. De watervoorziening in Brokopondo is volgens hem net als in bepaalde buitenwijken in Paramaribo.
De situatie vergelijkt hij ook met Commewijne, het district dat decennialang water heeft moeten ontberen.
“En ik heb gezien dat deze regering er werk van heeft gemaakt om een supermodern zuiveringsinstallatie in Commewijne op te zetten. Dus ik denk dat dit ook zo’n waterstation wordt. Het district heeft goed drinkwater moeten ontberen door de jaren heen”, meent Mendelzoon.
De burgervader wijst erop dat als de regering dit plan uitvoert, zij haar verantwoordelijkheid naar de samenleving toe bewijst en daarnaast invulling geeft aan doel nummer zes van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Doel zes schrijft voor dat iedereen verzekerd moet zijn van schoon drinkwater en sanitatie.
Hoofdkapitein Michel Walden van Klaaskreek juicht dit project ook toe en zegt dat het traditioneel gezag het project op armen zal dragen. Hij merkt op dat het station het district alleen ten goede zal komen.