Het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) heeft op donderdag 17 april een nationaal cultuursymposium georganiseerd in het Mens-gebouw. De bijeenkomst moet leiden tot een structureel actieplan voor de versterking van de cultuursector.
Onder het thema ‘Bridging, Linking, Bonding – Van Cultuurlandschap naar Platform’ kwamen vertegenwoordigers van culturele organisaties, kunstenaars, erfgoedinstellingen en beleidsmakers bijeen om te werken aan een gezamenlijke visie voor de sector. Volgens cultuurdirecteur Dwight Warsodikromo is het symposium bedoeld om de huidige versnippering tegen te gaan en toe te werken naar een duurzaam, gecoördineerd beleid dat cultuur inzet als motor voor nationale ontwikkeling.
Van versnippering naar platform
Tijdens de bijeenkomst werd waardevolle data gedeeld uit eerdere cultuuronderzoeken, onder andere door deskundigen Randy van Zichem en professor Franklin Jabini. De informatie vormt de basis voor zogeheten “position papers”, die op hun beurt moeten uitmonden in concrete actieplannen. “Het is een langetermijntraject met focus op meetbare uitvoering”, aldus Warsodikromo.
Centraal stonden thema’s als interculturele samenleving, de economische waarde van cultuur, en de bijdrage van kunst en erfgoed aan het bruto nationaal product (bnp).
Oproep tot samenhangend beleid
Onderwijsminister Henry Ori benadrukte in zijn toespraak dat er weliswaar veel gebeurt binnen de cultuursector, maar dat het ontbreekt aan samenhang en richting. Hij riep op tot duidelijke cultuurpolitieke uitgangspunten en pleitte voor een normerende en coördinerende rol van de overheid. Daarbij noemde hij instrumenten zoals subsidies, wetgeving en communicatie essentieel voor een effectief beleid.
Volgens Ori moet cultuurbeleid bijdragen aan de versterking van nationale identiteit, geworteld in Surinames geschiedenis, erfgoed en gedeelde waarden. Hij pleitte voor meer middelen en aandacht voor cultuureducatie, erfgoed, toerisme en het economische potentieel van de sector.
Een opvallend voorstel van de minister was om in toekomstige overheidsprojecten structureel 5% van het budget te reserveren voor Surinaamse kunst in openbare gebouwen. “Er is een dringende noodzaak voor samenwerking, beleidsvorming, financiële stimulering en structurele uitvoering”, aldus Ori. “Zowel overheid als sector moeten hun verantwoordelijkheid nemen om gezamenlijk te bouwen aan een duurzaam cultuurbeleid”.
Naar een actiegericht vervolg
Het symposium markeert het begin van een proces dat moet uitmonden in beleidsdocumenten met haalbare doelen en structurele steunmaatregelen. De deelnemers spraken hun bereidheid uit om actief bij te dragen aan de totstandkoming van een nationaal cultuurplatform dat cultuur niet alleen beschermt, maar ook positioneert als economische en maatschappelijke pijler binnen Suriname.