Het Syndicaat voor onderwijsgevenden en de COL zijn niet te spreken over de verhoging die de regering zichzelf heeft gegeven. Vanuit alle hoeken komt er kritiek op de regering die zichzelf per staatsbesluit een 50 procent koopkrachtversterking voor de komende 2,5 jaar heeft gegeven.
“We dachten in eerste instantie het is fake nieuws, want het staatsbesluit dat wij onder ogen kregen was nog niet eens ondertekend. We dachten de regering gaat deze grap niet uithalen”, zei Hugo Blanker, voorzitter van de COL, hoopvol. Maar toen het uiteindelijk bleek dat het waar was, was Blanker niet te spreken over deze stap. “De regering weet dat wij pinaren. De regering vraagt geduld van ons en betitelt ons als terroristen, de regering die schrikt ons af met de rechterlijke macht om ons te intimideren. We schrokken vanochtend dat het geen fake nieuws was”, zegt Blanker.
Naar aanleiding van het nieuws van de regering is de COL van plan een brief naar de president te sturen. Onder de leden van de COL is nogal fel gereageerd op de verhoging die de regering zichzelf heeft toegekend. Volgens de leden kan het niet zo zijn dat de hardwerkende ambtenaren het maar moeten doen met SRD 2500 en dat de regering daarbij alleen aan zichzelf denkt.
Ook de leerkrachten van het Syndicaat van onderwijsgevenden waren niet te spreken over de verhoging van de regering. “Binnen de appgroep zijn die reacties die we krijgen echt niet mals. De regering regelt 50 procent koopkracht voor zichzelf, maar de leerkrachten vragen al zo lang naar een compensatie voor benzine. De leerkrachten kunnen niet naar school komen en komen niet uit. En dan ga je dat doen? Dat wil zeggen dat je lak hebt aan die mensen”, geeft Hellings, vertegenwoordiger van het bestuur van het syndicaat mee. Zij begrijpt de beredenering van de regering niet meer als er wordt gevraagd om een verhoging door andere groepen binnen de samenleving. Er wordt dan gezegd dat de koers omhoog kan doordat er te veel geld in de omloop is. “Dus met hun eigen verhoging gaat de koers dan niet omhoog? Het slaat op niets.”
Blanker zegt verder dat de regering aan beter beleid moet werken en benadrukt dat het niet om het geld gaat. “Zet beleid uit om de prijzen in de winkels te doen dalen. Ook de brandstofprijzen die constant omhoog schieten moeten aangepakt worden”, zegt Blanker. Als dat wordt aangepakt hoeven de vakbonden volgens hem niet elke keer aan te kloppen voor koopkrachtversterking. De COL-voorzitter geeft verder aan dat zij na het weekend in gesprek gaan met de leden, de samenleving zal dan wel merken wat er gaat gebeuren. Wat duidelijk was, is dat de vakbonden binnen de COL de strijd weer gaan oppakken. “Als we die strijd aangaan moeten we ook bereid zijn bijvoorbeeld twee dagen niet betaald te krijgen. Zonder opoffering is er geen resultaat, we moeten onze leden dat duidelijk maken”, zegt Blanker.