Tijdens de Algemene ledenvergadering van het Syndicaat Wi Sa Strey, voorheen Syncidaat voor onderwijsgevenden, is besloten dat de leerkrachten verlopig weer over gaan tot normalisatie.
“Voor zij die normaal kunnen starten, doe dat. Anderen die niet kunnen, omdat we geen geld hebben voor benzine en voeding, zullen kijken of zij dan om de ene dag naar school kunnen gaan”, zegt Euphrasia Martin, een van de bestuursleden van het Syndicaat. Er is in een overleg met de voorzitter van de Nationale Assemblee, Marinus Bee, gesproken over het hervatten van de gesprekken tussen de COL en de president. “Aangezien de DNA-voorzitter de eerdere gesprekken met de COL heeft gefaciliteerd zal hij dus weer de gesprekken begeleiden naar de president”, zegt Hugo Blanker, vakbondsleider van de COL.
Blanker geeft duidelijk aan dat normalisatie niet betekend dat de vakbond niet door zal gaan met de strijd. Integendeel vragen zij ruimte aan de leden om hun ‘huiswerk’ te maken zodat er een andere strategie en onderhandeling plaats kan vinden. “Ik begrijp dat u misschien teleurgesteld bent, maar we vragen u de ruimte om onze zaken goed te regelen”, zegt Blanker. Er zou ook uit voorzorg worden aangegeven dat de leden wordt gevraagd om weer aan het werk te gaan, omdat de regering al zover was een rechtszaak aan te spannen tegen de bond. Marcelino Naarden, ook lid van het bestuur van het Syndicaat, zegt aan de aanwezigen dat de vakbond nog vrij nieuw is. “Als wij een misstap maken en de regering sleept ons voor het gerecht, dan bestaat de kans dat wij 6 maanden tot een jaar geen acties kunnen voeren”, zegt Naarden. Om dat te voorkomen is gekozen om om de ene dag naar school te gaan.
Martin vult aan en zegt dat de leerlingen niet eronder moeten lijden en dat zo de leerstof nog bijgebracht kan worden. Er zijn volgens haar verschillende manieren om de studenten bij de les te houden en zij haalt afstandonderwijs als voorbeeld aan. “Als we het hebben kunnen doen tijdens de pandemie, dan kunnen we het nu ook doen. Wij weten hoe we onze zaken regelen. Onze kinderen hoeven niet eronder te lijden.”
Vooralsnog is de SRD 5000,- aan waardebonnen en Olie karta nog steeds op tafel en moet er dus onderhandeld worden met de regering om dit te kunnen regelen. Vele van de leerkrachten geven aan dat zij niet tevreden zijn met die SRD 2.500,- die andere ambtenaren vakbonden overeen zijn gekomen. “Dat geld is niet genoeg, vooral voor de leerkrachten die drie maanden voeding moeten opkopen en vervoeren naar het binnenland”, zegt Martin. Maandag zijn er enkele leerkrachten naar het binnenland vertrokken, echter zijn zij met 1 maand voeding weg gegaan, zegt Martin. “Velen hebben geen geld nu om drie maanden voeding te kopen en mee te nemen. Er is dan afgestemd dat de leerkrachten midden juni weer voeding kunnen inkopen en vervoeren naar de plekken van bestemming”, zegt Martin.
Ze geeft ook aan dat het ministerie van Onderwijs moet werken aan betere huisvesting voor de leerkrachten die in het binnenland moeten lesgeven. Vele van de huizen verkeren in een zodanige staat dat de leerkrachten in hun eigen zak moeten gaan om beter te kunnen wonen. “We gaan toch niet daar in het binnenland om huizen te bouwen”, vraagt Martin zich af. Met de DNA-voorzitter is afgesproken dat deze week nog de COL voor een gesprek gaat met de president. Intussen zijn de leerkrachten weer aan het werk en zullen dan eind van de maand nagaan hoe de actie verder wordt voortgezet.