Suriname heeft te weinig logopedisten voor support van alle personen met communicatieve kwetsbaarheid en slikproblemen. In Suriname is er één logopedist per 20.000 inwoners. Logopedist Gracia Nelson zegt dat dit een immense taak is, die de logopedisten in Suriname niet kunnen volbrengen.
Nelson sprak woensdag bij de afsluiting van het twinning project ‘Positionering Logopedie in Suriname. Een project tussen de Vereniging Logopedisten in Suriname en de hogeschool Rotterdam, dat 2.5 jaar is uitgevoerd. Nelson wees erop dat ook in Nederland er wachtlijsten zijn, hoewel er daar één logopedist per 2250 inwoners is.
Gerda Brondijk die verbonden is aan de hogeschool Rotterdam en de projectleider is in Nederland, wijst erop dat binnen dit project er gezocht is naar mogelijkheden om dit tekort te kunnen opvangen. Ze legt uit dat er gekozen is voor een andere werkwijze. Dus in plaats van dat een logopedist individueel een cliënt behandelt, er besloten is dat de logopedisten samen gaan werken met professionals. Voor dit project zijn leerkrachten, verpleegkundigen, begeleiders van zorginstellingen, de vaardigheden bijgebracht en die nu professionals worden genoemd.
De logopedisten wijzen erop dat een achterstand in de spraak- en taalontwikkeling bij kinderen grote gevolgen heeft voor de onderwijskansen, het welzijn en een goede gezondheid van kinderen. Kinderen met slikproblemen zullen bovendien ook minder goed groeien. De kans dat zij zich verslikken of zelfs overlijden is groot als het eten en drinken niet veilig wordt toegediend. Dat geldt ook voor volwassenen met een slikproblemen.
Deze nieuwe aanpak van de logopedisten is nieuw en innovatief. In totaal zijn 232 leerkrachten, verpleegkundigen, begeleiders